Jubilejna obletnica “Pekrskih dogodkov” – tako ob izgledala obeležitev

Spomin na dogodke, ki so se leta 1991 odvili v Pekrah, v Mariboru obeležujemo kot enega izmed štirih spominskih dnevov MO Maribor. Letošnjo jubilejno obletnico proslavljamo z vrsto vsebin, ki jih je MO Maribor pripravila skupaj s partnerji.

Mineva 30 let od trenutka, ko so enote mariborske garnizije Jugoslovanske ljudske armade obkolile tedanji 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah. Dogodki, ki so se zvrstili za tem, so pokazali in potrdili, da Mariborčanke in Mariborčani stopimo skupaj, ko je to zgodovinsko pomembno in nujno.

MO Maribor je skupaj s partnerji in podporniki ob jubilejni obletnici pripravila številne aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi ves mesec maj in naprej.

– Prvič v zgodovini so izobešene zastave po celotni Bezjakovi ulici, ki pelje do Izobraževalnega centra Pekre.
– Oblikovani so posebni jubilejni plakati, s katerimi se zahvaljujemo vsem, ki so v odločilnih trenutkih pokazali moč in pogum. V starem mestnem jedru nameščeni plakati s citati ljudi, ki so pred tridesetimi leti sodelovali pri prvih korakih do samostojne Slovenije.
– V sodelovanju z Juretom Ivanušičem, Markom Vezoviškom in ekipo Regionalnega RTV Centra Maribor je bil posnet kratek video z naslovom »Dnevi poguma in razuma«, ki bo objavljen na občinskih kanalih spletnih platform Youtube, Facebook in Instagram.
– V sodelovanju z Muzejem NO je bil pripravljen zbornik »30 let kasneje«, ki bo izšel v dneh pred obletnico.
– Od 17. maja vse do 1. avgusta bo na ograji Muzeja NO na ogled razstava z naslovom »Pekre in vojna za osamosvojitev severovzhodne Slovenije 1991«.
– Med 21. majem in 30. junijem bo na Grajskem trgu na ogled ulična razstava »Pekre Tu se je začelo«, ki jo je pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor.
– Tradicionalna spominska slovesnost pred Izobraževalnim centrom Pekre bo za izvedena, v kolikor bodo to dopuščale epidemiološke razmere.
– Tako kot vsako leto bo 22. maja ob 11:30 izveden tradicionalni pekrski pohod od Izobraževalnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in nazaj.
– 22. maja bo možen tudi ogled spominske sobe v Izobraževalnem centru Pekre, ki jo je ob 30. obletnici prenovil Muzej NO.

Za sodelovanje, pomoč in usmeritve pri ustvarjanju vsebin se na MO Maribor zahvaljujejo Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij in vsem njihovim članom, Muzeju NO, Turističnemu društvu Pekre, 72. brigadi Slovenske vojske, vsem v Izobraževalnem centru Pekre in Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, gospe Magdaleni Tovornik ter ostalim, ki so s svojim znanjem in usmeritvami doprinesli h kvalitetni vsebini jubilejne obletnice.

Oddaj komentar