Javna predstavitev kandidata za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije

Foto: Daniel Novakovič/STA

Danes je v Predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Javnosti se je predstavil zasl. prof. dr. Janez Kranjc.

Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Janez Kranjc, rojen 11. maja 1949 v Ljubljani, dr. pravnih znanosti, zaslužni profesor za rimsko pravo in pravno zgodovino na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter za nemško pravno terminologijo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani. Po maturi (1967) se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani in diplomiral junija 1971. Isto leto je postal asistent pri akad. prof. dr. Viktorju Korošcu na katedri za pravno zgodovino Pravne fakultete v Ljubljani. Magistriral je leta 1974. V študijskem letu 1975/76 se je izpopolnjeval na dunajski univerzi, kjer je pod vodstvom prof. dr. Walterja Selba pripravljal doktorsko disertacijo. To je predložil na Pravni fakulteti v Ljubljani (Avstrija takrat ni imela znanstvenega doktorata za pravnike) in tam leta 1980 tudi doktoriral.

Večkrat se je izpopolnjeval v tujini

Leta 1981 je bil na Pravni fakulteti v Ljubljani izvoljen za docenta, leta 1987 pa za izrednega profesorja. Leta 1992 je bil na Univerzi v Ljubljani izvoljen za rednega profesorja. Dr. Kranjc se je večkrat izpopolnjeval v tujini. Leta 1985 je bil kot štipendist italijanske vlade en mesec na univerzi La Sapienza v Rimu (gostitelj profesor Luigi Capogrossi Colognesi), leta 1987 (Easter term) je bil na univerzi v Cambridgeu (Fitzwilliam College, gostitelja profesorja John Crook in Peter G. Stein), leta 1989 je bil kot Humboldtov štipendist na univerzi v Kölnu (gostitelj profesor Andreas Wacke). Krajši čas je bil tudi na nekaterih drugih univerzah. V študijskem letu 2011/12 je bil raziskovalec na The Straus Institute for the advanced Study of Law and Justice, New York University, leta 2015 pa je bil šest mesecev raziskovalec na univerzi Carlos III v Madridu v okviru programa Cátedra de Excelencia.

Kot vabljeni gostujoči profesor je po en mesec ali več predaval na univerzi v Poitiersu, na univerzi v Gradcu in na Pravnem inštitutu Irkutske državne univerze. Na fakulteti in univerzi je opravljal različne funkcije. Dva mandata je bil prodekan in tri mandate dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Več mandatov je bil predsednik statutarne komisije in član senata Univerze v Ljubljani. Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani že od ustanovitve leta 1994 vodi Mednarodni forum. Trenutno je na Univerzi v Ljubljani predsednik komisije za etična vprašanja.

Dr. Kranjc je bil član predsedstva in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet (ELFA), član delovne skupine Sveta Evrope za spremljanje reforme pravnega študija v Bosni in Hercegovini, član in predsednik sodnega sveta Republike Slovenije, član Sveta za varstvo okolja Republike Slovenije itn. En mandat je bil predsednik znanstvenega sveta za družboslovje na ARRS.

Kranjc je vitez francoske Legije časti

Bil je urednik nemškega in angleškega prevoda Ustave Republike Slovenije ter urednik prve tujejezične pravne revije pri nas, Slovenian Law Review. Je tudi član uredniškega sveta nekaterih strokovnih pravnih revij doma in v tujini. Pri svojem raziskovalnem delu se je ukvarjal z rimskim pravom, slovenskim pravnim jezikom in uveljavljanjem slovenščine kot uradnega jezika, z nekaterimi pravnimi vprašanji, povezanimi s pojavom Ilirskih provinc, z vprašanjem pravnih vrednot itn.

Njegova bibliografija obsega preko šeststo enot. Njegovo najpomembnejše delo je monografija o rimskem pravu, ki je doslej izšla že v štirih izdajah. Zanjo je prejel tudi Zoisovo nagrado.

Kranjc je vitez francoske Legije časti (Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’honneur), vitez reda akademskih palm (Chevalier de l’ordre des palmes académiques), prejemnik avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost prvega reda (Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse) ter častni doktor Univerze v Poitiersu.

Častni doktorat mu je novembra 2019 podelila tudi Pravna fakulteta univerze v Leipzigu, s tem, da mu bo zaradi pandemije slovesna listina vročena šele 29. junija 2021. Od leta 2012 je član Academia Europaea, The Academy of Europe. Za izrednega člana SAZU je bil izvoljen 6. junija 2019.

Oddaj komentar