Janša: Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije.

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. V februarju se bo še posebej iz tedna v teden povečevalo število dobavljenih odmerkov Pfizerja in BioNTecha.

Manjša količina cepiva kot so pričakovali

Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja. Od AstraZenece naj bi v februarju dobili 80.000 odmerkov cepiv, kar je po besedah Janše bistveno manjša količina, kot smo pričakovali. “To je njihova zadnja najava, a je ne jemljemo kot zagotovilo. Če mene vprašate, je za poletje morda boljše računat na Johnson & Johnson, kot AstraZeneco,” je dejal.

Po njegovih besedah lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki ju že uporabljamo. Zelo verjetno pa je, da bo od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve, v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva, kar dodatno krepi optimizem.

V Sloveniji se že širi angleški sev

Je pa Janša ob tem izpostavil, da je žal večina že zagotovljenih dobav koncentrirana na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. Zato bo, kot je dejal, žal treba v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum in pri njih uporabljati vso priporočeno zaščito.

Zavedati se je namreč treba, da imamo tudi v Sloveniji razširjeno angleško različico novega koronavirusa, ki je bolj kužna in se širi hitreje. Zaradi tega po besedah predsednika vlade žal v naslednjih tednih kakšnega bistvenega sproščanja ukrepov ne moremo pričakovati. Je pa poudaril, da lahko skupaj prispevamo k temu, da bo trend padanja okužb in vseh ostalih posledic v Sloveniji kljub angleški različici takšen, da bodo krivulje šle navzdol in zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene.

Janša pozval tudi župane

Janša je tako danes ponovno pozval k sodelovanju. S pozivom se je posebej obrnil na župane in poudaril, da se da tudi na lokalni ravni veliko narediti za to, da se ukrepi spoštujejo in za nadzor upoštevanja teh ukrepov.

Glede na zemljevid sproščanja, ki je regijski – morda enkrat v prihodnosti dodelan tudi do nivoja občin – bo po Janševih besedah režim sproščanja ali zaostrovanja deloma zagotovo odvisen tudi od tega, “kako se bo lokalna skupnost organizirala za to, da bomo ta čas, ko so ukrepi dejansko potrebni, preživeli brez nekih dodatnih zaostritev, le na podlagi tega, da ukrepe, ki že veljajo, striktno izvajamo in nadzorujemo”. To pa se bo na koncu odražalo tudi pri hitrejši ali počasnejši normalizaciji javnega življenja v posamičnih regijah ali celo občinah, je izpostavil.

K sodelovanju je pozval tudi medije. “To, da se vsi ukrepi pričakujejo z negativne strani, ne prispeva k zaustavljanju epidemije,” je dejal premier in dodal, da smo s temi ukrepi vsi tako ali drugače prizadeti. “Če vsi sodelujemo, potem se bo virus širil počasneje in ga bomo zaustavili in ukrepi enostavno ne bodo potrebni,” je poudaril.

Še vedno velja načrt sproščanja

Vlada bo po njegovih besedah reagirala v skladu z načrtom sproščanja. Zadnji trendi glede okužb niso bili dobri, boljši so bili trendi glede zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Tu je minimalni manevrski prostor, meni Janša, ki pa je pojasnil, da ko so sprejemali načrt, še ni bilo potrjene angleške različice virusa v državi. Zaradi tega novega dejstva bi morda lahko spremenili načrt ukrepov. A alternativne strategije boja proti koronavirusu po Janševih besedah ni.

Glede posledic, ki jih čutijo mladi, je dejal, da se vsi zavedamo, da epidemija povzroča škodo, če se kak mesec pouka še da da nadoknaditi, se izgube življenja ne da. “Ne drži pa, da se vsi držimo ukrepov. Če bi se jih, se virus ne bi širil. Virus se ne širi sam, širimo ga ljudje,” je še navedel Janša.

Eno od rizičnih krajev za širjenje okužb je tudi delovno mesto, pri čemer je Janša napovedal poostritev nadzora delovne in zdravstvene inšpekcije, ugotovitvam morebitnih kršitev pa bodo sledile tudi sankcije. Glede nadzora nad delodajalci, ki naj bi silili delavce, da delajo tudi s simptomi covida-19, pa podatke še čaka, je navedel.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar