Janez Poklukar o možnosti zaprtja države: “Gre za predlog strokovne skupine, ki predlaga tudi zapiranje določenih delov družbe”

Janez Poklukar

Minister na zdravje Janez Poklukar je povedal, da smo pred tretjim valom epidemije.

“Ugotavljamo lahko, da imamo večjo frekvenco sprejemov v bolnišnice. Danes beležimo velik porast s 106 zasedenimi posteljami, pred tremi tedni je bilo teh pacientov 80, kapacitete so precej povečali. S terena dobivamo precej informacij, da je nekolik več mlajših pacientov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje,” je uvodoma na novinarski konferenci povedal zdravstveni minister.

Zapiranje države?

Vlada razmišlja o dvotedenskem zaprtju države? Je govorimo omejevanje na občine, popolno zaprtje, šole? “Na zadnjem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju je bilo dogovorjeno, da se ponovno usede politični vrh v kolikor pride do poslabšanja. Omenjen sestanek bo tako predvidoma konec tedna. Gre za predlog strokovne skupine, ki predlaga tudi zapiranje določenih delov družbe, vendar nobene odločitve ne bi preduciral in o njih razpravljal pred omenjenim sestankov.”

Vlada je včeraj obravnavala tudi odloke. Prišlo je do določenih sprememb, tri regije so postale rdeče, kar pomeni, da se omeji gibanje na regije, prehajanje med regijami je prepovedano: “Hkrati je zaradi podaljšanja dneva in vsega kar sodi zraven, prišlo do spremembe do omejitve gibanja ponoči. Čas se omejeni med 22 in 5. uro. Stopi v veljajo jutri. Terase gostinskih lokalov ostajajo odprte.”

Držijo se semaforja

Zakaj se ne smejo odpreti terase tudi drugod? Minister odgovarja: “Ker nimamo podatkov, s katerimi bi lahko trdili, da smo v teh regijah slabši. V kolikor bi dobili podatke da so terase pomembne lokacije za okužbe, ki nemudoma to zaprli. Je pa dejstvo, da se ta trenutek opiramo na mnenje širše stroke in semafor, s tem skušamo pridobiti svoje podatke. Morda nadgradimo semafor, v kolikor pridobimo podatke.”

Če gledamo semafor, se v rdečih regijah trgovine zapirajo. trenutno so tri regije ponovno rdeče, zakaj se torej tam trgovine ne zapirajo? “Ker so regije na mejah faz in smo jih le pred tednom sprostili, dobro je da ukrep poskušamo držati vsaj 14 dni. Je pa tudi res, da bomo videli kaj bo v naslednjih dneh s potekom epidemije in v eventuelnem predlogu stroke o zaostrovanju ukrepov.”

Prihaja novo cepivo

Pri posameznih sevih koronavirusa je v zadnjem tednu prišlo do pomembnega porasta angleške različice virusa: “Če se zavedamo, da do rezultatov prihajamo z zamudo, je ta odstotek tako verjetno danes še bistveno višji. Ob nastopu tretjega vala moramo čim hitreje pocepiti skupine, ki so starejše od 60 let. Treba bo dodati novo cepivo Janssen, ki prihaja v Evropo oz. Slovenijo v drugi polovici aprila. Pomembna prednost da zadošča varnost z enkratnim cepljenjem.”

Oddaj komentar