Izgradnja nadomestne stavbe za COVID-19 bolnike v UKC Maribor

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Montažni objekt za covidne bolnike v UKC Maribor bodo začeli graditi najkasneje v roku enega meseca, končali pa naj bi ga v roku treh mesecev.

“Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor nujno potrebuje dodatne prostorske kapacitete za zdravstveno obravnavo bolnikov, obolelih za nalezljivo koronavirusno boleznijo,” so zapisali v sporočilu za medije v UKC Maribor. Kljub številnim sprejetim ukrepom na državni in lokalni ravni število hospitalizacij v UKC Maribor ne upada in se giblje okrog kritične zgornje meje bolnišničnih zmogljivosti za obravnavo bolnikov s COVID-19.

Trenutno zdravijo covidne bolezni na več lokacijah

Trenutno zdravijo akutne bolnike s COVID-19 na različnih lokacijah – v stavbi Infekcijskega oddelka, na 2 etažah Klinike za ginekologijo, na Oddelku za pljučne bolezni ter na etaži Klinike za kirurgijo. Bolniki z najtežjo obliko covidne bolezni, ki potrebujejo zdravljenje v enoti intenzivne medicine, se trenutno zdravijo v osrednji intenzivni enoti kirurških stok (EIMOS), dodatno pa se zdravijo tudi v prilagojeni enoti za covid intenzivo na oddelkih za kardiokirurgijo in nevrokirurgijo. Za potrebe epidemije smo bili primorani pomembno zmanjšati vse ne-nujne programe zdravljenja.

Z nadomestno montažno stavbo do več namenskega prostora

Z nadomestno montažno stavbo za covidne bolnike bi UKC Maribor pridobil prostor za zdravljenje do 24 akutnih bolnikov s COVID-19 in do 10 bolnikov s COVID-19 z najtežjo obliko bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje (enota intenzivne terapije) tako v obdobju vrhunca epidemije, kot tudi v obdobju, ko se bo epidemija umirila. Po pričakovanjih vodstva stroke bodo bolniki s COVID-19 tudi v prihodnje, t.j. po umiritvi epidemije, kljub cepljenju še nekaj časa potrebovali zdravljenje v bolnišnici.

Stara stavba infekcijskega oddelka za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi

Bolnike z ostalimi infekcijskimi boleznimi (ne-COVID) bo ponovno mogoče zdraviti v stari stavbi infekcijskega oddelka do njene rušitve, saj je sama stavba neustrezna. Stavba ne omogoča izolacijskih pogojev za različne vrste izolacij, še zlasti kritična pa je postala situacija v času pandemije COVID-19, saj zaradi prostorskih razlogov ni možno zdraviti covidnih in necovidnih bolnikov v isti stavbi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prostorska razbremenitev številnih oddelkov

Namen postavitve nove montažne stavbe za zdravljenje COVID-19 bolnikov je prostorska razbremenitev številnih oddelkov UKC Maribor. Oddelek za infekcijske bolezni bo do rušenja (I. 2023) lahko deloval v starih prostorih, na matičnem oddelku bodo obravnavali bolnike s težkimi okužbami, Klinika za ginekologijo bo ponovno lahko delovala v običajnih razmerah, prav tako pa bi rešili problem zdravljenja bolnikov z najtežjo obliko COVID-19 v EIT (do max 5-6 bolnikov) v mirnem obdobju epidemije, so razložili na UKC Maribor. Prav tako pa bi stavba kasneje (po letu 2023) z dograditvijo ali adaptacijo lahko služila tudi kot nadomestna lokacija za bolnike z infekcijskimi boleznimi, v času, ko se bo porušila stavba Infekcijskega oddelka. Kasneje (po dokončanju nove stavbe Infekcijskega oddelka) pa bi stavbo namenili za potrebe Oddelka za onkologijo (Hospic itd), kjer glede na stalno večanje potreb, že sedaj primanjkuje bolniških postelj.

Oddaj komentar