Invalidi opozarjajo: Informacije morajo biti dostopne za vse

Slika je simbolična

Invalidi poudarjajo pomen prilagojenih vsebin na spletnih straneh tako državnih organov kot tudi lokalnih skupnosti, zdravstvenih domov, domov za starejše in drugih. Izpostavljajo, da se zakonski rok za obvezno prilagoditev spletišč izteče 23. septembra.

Informacija mora biti dostopna vsem, je za STA dejal predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Borut Sever. Informacije morajo biti dostopne tako za slepe kot slabovidne, gluhe in naglušne, gibalno in kognitivno ovirane, je spomnil. Prav tako so ciljna skupina starejši.

Pri epidemiji novega koronavirusa se je po Severjevih besedah pokazalo, da se marsikdo ni mogel ustrezno odzvati na priporočila stroke, ker ni imel vseh potrebnih informacij. Dostop do informacije je človekova pravica in mora biti dostopna vsem, v nasprotnem primeru bi govorili o neenakih možnostih, je opozoril.

V NSIOS so oblikovali tudi poseben certifikat spletne dostopnosti, ki ga podelijo le ustrezno dostopnim spletiščem. Pri vseh ponudnikih spletnih informacij je predvideno sodelovanje z invalidi. Ključno je, da se to zgodi še pred morebitnim drugim valom epidemije.

Kdor se prvič loti oblikovanja spletnih strani stroškov prilagoditev ni, če pa je treba prilagoditi že obstoječe, lahko pride do dodatnih stroškov, ki pa niso veliki, je dejal Sever. Po njegovih besedah pa vendarle ne bi smelo biti v ospredju vprašanje stroškov, ker gre za osnovno pravico.

Lepa grafična animacija gluhemu ne pomeni čisto nič, treba jo je prilagoditi, da jo bo razumel, je dodal. Na daljši rok pa bo treba zagotoviti sistemsko izobraževanje. Podrobnosti bodi posredovali na današnji novinarski konferenci, ki jo bodi gostili skupaj z Beletrino v Ljubljani.

Na podlagi zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij bodo morala biti najpozneje do 23. septembra letos vsa spletna mesta organov javnega sektorja ustrezno prilagojena in dostopna vsem.

V NSIOS so že aprila letos poudarili, da je spletna dostopnost v času samoizolacije zaradi epidemije zelo pomembna za digitalne uporabnike. Problematika spletne dostopnosti za ljudi z invalidnostmi in starejše pa se je poglobila, so navedli.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar