Inštitut Wcycle s pomočjo VŠGT Maribor predal pakete za otroke ZPM Maribor

Paket sestavin za peko božičnega kolača .Vir: Institut Wcycle

“S prijazno pomočjo Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor smo včeraj dostavili še 60 paketov, v katerih otroke iz socialno šibkejših družin čakajo lokalne sestavine, s katerimi bodo lahko pripravili mariborski božični kolač,” so zapisali pri Inštitutu Wcycle.

Z izkupičkom Uličnega festivala lokalne hrane, ki je septembra potekal na Cafovi ulici v Mariboru, so namreč v projektu Urbana zemljina za hrano želeli izvesti kuharske delavnice za otroke, a jim je epidemija načrte prekrižala, zato otroci sedaj pečejo doma, ob spremljanju videoposnetka, v katerem jih Ines Zupanc, vodja slaščičarskega oddelka restavracije Sedem, vodi skozi peko božične dobrote.

“Na Inštitutu Wcycle z zanimanjem spremljamo tudi odziv otrok, saj smo jih pozvali, da svoje pekovske podvige delijo z nami v video posnetkih, ki jih ustvarijo med pripravljanjem božičnega kolača. Z odzivom bomo lažje pripravili orodja za nagovarjanje mladih v novem evropskem projektu, katerega partner smo – evropskega projekta Food wave, v katerem sodeluje kar 30 partnerjev iz različnih članic Evropske unije,” so zapisali na inštitutu.

Projekt je del programa DEAR – Razvojno izobraževanje in ozaveščanje, ki ga vodi Evropska komisija. Štiriletni projekt predvideva razvoj kampanje za ozaveščanje in vključevanje javnega mnenja, zlasti mladih, v reševanje ključnih vprašanjih podnebnih sprememb, hkrati pa izpostavlja pomembno vlogo mestne politike pri njihovem reševanju. Prehranjevalne navade in prehrambni sistemi na lokalni in svetovni ravni namreč pomembno vplivajo na podnebne spremembe. Če bi zavržena hrana predstavljala samostojno državo, bi bila ta po količini izpustov emisij v okolje tretja največja država na svetu. V projektu se bodo osredotočili na mlade in med njimi gradili zavedanje o pomembnosti lokalnih prehrambnih verig in lokalne samooskrbe, zato bo tudi v prihajajočih letih vidik pridelave hrane v Mariboru posebej izpostavljen, s tem pa bodo trajnostni učinki projekta Urbana zemljina za hrano v obliki mestnih vrtov Pod Gorco dobili še toliko pomembnejšo vrednost, so zaključili.

Oddaj komentar