Igor Jurišič pozval predsednika ZDA k solidarnosti in pomoči kubanskemu ljudstvu

Igor Jurišič

Igor Jurišič je kot predsednik Združenja Slovensko kubanskega prijateljstva poslal preko veleposlaništva ZDA v Ljubljani poziv predsedniku ZDA k solidarnosti in pomoči kubanskemu ljudstvu.

Pravi, da je kubansko gospodarstvo namreč že več kot pol stoletja pod ostrimi gospodarskimi sankcijami ZDA, proti katerim že tri desetletja z resolucijo poziva Generalna skupščina OZN. Takšno resolucijo je Generalna skupščina OZN sprejela tudi letos, 23. junija 2021, podprta pa je bila kar s 184 glasovi. Proti sta glasovali zgolj dve državi, tri pa so se vzdržale, razlaga Jurišič in dodaja, da žal nobena resolucija Generalne skupščine OZN ni premaknila stališča ZDA do Kube.

Poziv Jurišiča predsedniku ZDA

V pozivu je Jurišič zapisal, da je z radostjo spremljal pozitivne poteze v otoplitvi odnosov med ZDA in Kubo, ko je ZDA vodil Barack Obama. Vesel je, da sta takrat  državi spet vzpostavili veleposlaništvi, temu pa so sledile tudi druge pozitivne poteze. Nato pa piše, da so ZDA žal doživele obdobje, ki si ga bodo zapomnile mnoge generacije. “Vodenje države je namreč prevzel 45. Predsednik ZDA Donald John Trump, katerega administracija je prinesla precejšnje nazadovanje v mednarodnih odnosih; od izstopa iz WHO, pa do poslabšanja odnosov s Kubo, vključno z razveljavitvijo določenih ukrepov prejšnjega predsednika, ki so vodili v pozitivni smeri otoplitve odnosov med državama.”

Jurišič meni, da je gospodarska blokada ZDA ena večjih ovir v razvoju Kube, saj ne pomeni zgolj prepoved uvoza izdelkov iz ZDA, ampak tudi vseh drugih izdelkov, ki vsebujejo dele ali patente iz ZDA. “Ta gospodarska blokada, ki traja že več, kot pol stoletja, izčrpava kubansko gospodarstvo, posledice pa čutijo predvsem njeni državljani.”

Izpostavil je tudi pandemijo covida-19, v kateri naj bi Kuba pomagala mnogim državam v boju zoper covid-19 in dodaja: “Žal je zaradi trajanja pandemije Kuba utrpela dodatno gospodarsko škodo, saj so skoraj v celoti upadli prihodki iz turizma in tako se je znašla v nezavidljivi situaciji, ko zmanjkuje tudi nekaterih osnovnih živilskih artiklov in zdravil.
Kubo v primežu epidemije sem tudi osebno obiskal februarja letos in začutil solidarnost med ljudmi in željo po zmagi nad epidemijo v kateri so bili primorani razviti svoja lastna cepiva, saj cepiv iz ZDA ne bi smeli ne uvoziti ne prejeti kot donacije prav zaradi gospodarske blokade Kube.”

Pravi, da so “zaradi pandemije tudi pregovorno mirni Kubanci postali nervozni in prišli na ulice izraziti nezadovoljstvo z razmerami; eni uperjeni proti ZDA zaradi gospodarske blokade, drugi pa proti lastnemu vodstvu države, ki v teh razmerah ne more zadovoljiti vseh potreb prebivalstva. Ob tem želim posebej poudariti, da podpora protestnikom ali celo spodbujanje le-teh ne vodi k rešitvi ampak zgolj k zaostritvi že tako težkih razmer na Kubi.
Zato Vas prosim, da raje, kot da podpirate nasprotnike in spodbujate nasilne proteste, čeprav po številčnosti in brutalnosti niso primerljivi s tistimi v ZDA ob Vaši izvolitvi, prekinete gospodarsko blokado in tako pomagate kubanskemu ljudstvu.” Jurišič meni: “Blokirati razvoj kubanskega gospodarstva in družbe z embargom na eni strani in podpirati protestnike, ki jih pomanjkanje zaradi gospodarske blokade požene na ulice, ni vredno vašega položaja niti vaše integritete.”

Ob tem še razlaga: “Naj spomnim, da UN General Assembly calls for US to end Cuba embargo že 30 let in da je to resolucijo letos podprlo 184 držav, 3 so se vzdržale in le 2 (od tega so ene ZDA) glasovali proti. Dodatno naj spomnim, da številni kongresniki in senatorji razumejo gospodarsko blokado kot neetičen in nesmiseln ukrep in podobno, kot preko 97 % svetovnih držav pozivajo k ukinitvi gospodarske blokade Kube.”

Ob koncu pa predsednika ZDA prosi, da nadaljuje pot Baracka Obame in še letos ukine gospodarsko blokado Kube ter s Kubo sklene dogovor o (vsaj delni) povrnitvi škode, ki so jo ZDA povzročile z gospodarsko blokado in je do lani znašala najmanj 144 milijard USD in ne v smeri, ki jo je peljal 45. predsednik ZDA g. Trump.

Oddaj komentar