Humanitarne organizacije tudi letos z različnimi akcijami do šolskih potrebščin za šolarje

Vir: Pixabay.com

Humanitarne organizacije tudi pred letošnjim začetkom šolskega leta organizirajo več akcij, v katerih zbirajo šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin. Med organizacijami, ki bodo otrokom omogočile miren in brezskrben začetek šolskega leta, so tako Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Rdeči križ Slovenije.

Slovenska karitas tudi letos nadaljuje akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri zbira finančna sredstva za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami.

Od maja pa so v akciji Pokloni zvezek že zbrali več kot 41.000 zvezkov, ki so jih otroci ob spodbudi staršev in učiteljev poklonili za svoje sovrstnike. Zvezke v avgustu delijo osnovnošolcem iz socialno ogroženih družin, so sporočili iz dobrodelne organizacije Slovenska karitas.

Akcija letos dobiva večje razsežnosti

Akciji se je letos pridružilo 208 osnovnih šol in 83 vrtcev, v katerih so otroci zbrali več kot 28.000 zvezkov in 400 tempera barvic. Pridružile so se tudi poslovalnice Office&More in Bags&More, v katerih so zbrali več kot 13.000 zvezkov.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pa v sodelovanju s Pošto Slovenije med 3. junijem in 9. oktobrom organizira dobrodelno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe, v kateri zbirajo denar za nakup delovnih zvezkov oziroma šolskih potrebščin ter materialne prispevke za otroke iz socialno ogroženih družin. Finančno pomoč lahko posamezniki prispevajo z nakazili na transakcijski račun ali s pošiljanjem SMS-sporočil s ključno besedo SOLA ali SOLA5 na telefonsko številko 1919.

Posamezniki pa lahko tudi kupijo šolske potrebščine v poslovalnicah Pošte Slovenije, kjer jih hkrati oddajo. Zbrane šolske potrebščine bo Zveza prijateljev mladine Slovenije razdelila otrokom do začetka novega šolskega leta.

Možnost donacije letošnjega turističnega bona

“Na akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe je vedno večji odziv, kar nas zelo veseli, a žal se povečuje tudi število otrok prejemnikov, zato vabim vse, da na poštnih poslovalnicah kupijo šolske potrebščine in jih oddajo v za to namenjene košare. Avgusta bodo potrebščine že v pravih rokah, ko se bodo otroci in mladostniki veselili novih začetkov,” so v ZPMS povzeli besede generalne sekretarke zveze Brede Krašna ob začetku dobrodelne akcije.

Z ZPMS so se povezali tudi v sindikatu taksistov. Vsak, ki se želi pridružiti njihovi dobrodelni akciji #pomagamo, lahko sodeluje tako, da podari turistični bon za letošnje leto. V ta namen se lahko javijo sindikatu taksistov na njihov elektronski naslov, iz sindikata pa jim bodo poslali seznam potrebnih delovnih zvezkov in učbenikov.

Do zdaj so na tak način pomagali že otrokom iz 12 družin. Akcija bo sicer potekala do 23. avgusta. Vse potrebščine, ki bodo zbrane, bodo v sindikatu taksistov posredovali zvezi, ki jih bo nato razdelila med družine.

Sredstva namenijo tudi v Rdečem križu

Nakupu šolskih potrebščin del sredstev vsako leto namenijo tudi na Rdečem križu Slovenije, zberejo pa jih med Tednom Rdečega križa. K nakupu šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin tako prispevajo vsi, ki v tednu Rdečega križa Slovenije kupijo doplačilno poštno znamko ali nalepko za javni potniški promet. V Rdečem križu Slovenije tako vsako leto zagotovijo več kot 200.000 evrov za nakup šolskih potrebščin, v ta namen pa sredstva prispeva tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, so za STA pojasnili na Rdečem križu Slovenije.

Otroci iz socialno ogroženih družin bodo tako tudi letos pri Rdečem križu Slovenije prejeli bodisi pakete z osnovnimi šolskimi potrebščinami bodisi vrednostne bone ali naročilnice za nakup delovnih zvezkov in drugih šolskih potrebščin.

V ljubljanskem območnem združenju Rdečega križa so tako že konec junija z akcijo Otroci za otroke “Solidarno zbirajmo šolske potrebščine” širili solidarnost med mladimi ter zbirali šolske potrebščine. Na 24 osnovnih šolah in eni srednji šoli so tako zbrali 685,60 kilogramov šolskih potrebščin in donacije v vrednosti 1.469,77 evra.

V kranjskem območnem združenju pa bodo z zbranimi sredstvi v višini 3000 evrov priskrbeli šolske potrebščine za 383 osnovnošolskih otrok. Od tega bodo za 18 deklic in 19 dečkov priskrbeli tudi šolske torbe, saj ti letos vstopajo v prvi razred osnovne šole. Razdeljevanje šolskih potrebščin bo potekalo prihodnji teden v torek in sredo, prejemnike pa so že predhodno obvestili o terminih delitve, so sporočili s kranjskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar