Huda zima prinesla visoke položnice ogrevanja

Glede na to, da nas je v januarju pestila huda zima in so se temperature spustile krepko pod ledišče, je tudi poraba ogrevanja v stanovanjskih blokih v Mariboru narasla. Direktor Energetike Maribor Alan Perc je sicer umiril, da položnice ne bodo tako visoke.

Res je, da so bile temperature za 4-5 stopinj nižje od 30 – letnega povprečja. „Če to malo pretvorimo v številke pomeni vsaka stopinja 6 odstotkov večjo porabo in jasno potem tudi višje stroške ogrevanja. In če je teh 4-5 stopinj, se pravi, da bo ta poraba višja med 25 in 30 odstotki,“ pravi Perc.

Kljub vsemu pa je izpostavil, da se od leta 2010, še bolj pospešeno pa v letih 2013 in 2014 večina objektov, ki jih Energetika Maribor oskrbuje , bili energetsko sanirani. Torej je bila obnovljena fasada, zamenjana okna in streha, s tem pa bodo prebivalci teh objektov na ogrevanju zagotovo porabili približno 40 odstotkov.

Zneski ne bodo ekstremni

Druga sreča za naše odjemalce pa je ta, da daljinsko ogrevanje, ki ga imamo uporabljamo za primarni vir, uporabljamo zemeljski plin, cena tega pa se je od leta 2012 do danes na globalnem trgu znižala za 40 odstotkov,“ umirja Perc.

radiator

Pravi, da govoriti o tem, da bodo Mariborčani in Mariborčanke plačali 30 odstotkov višje položnice za ogrevanje je težko reči. „Je pa res, da bodo plačali več kot pretekla leta. Ampak, če bi primerjali pri isti porabi leta 2013 in 2014, pa bodo plačali približno 40 odstotkov manj,“ pojasnjuje Perc.

Januarske položnice še niso zunaj

Perca smo vprašali, ali so v Energetiki Maribor zaznali več prošenj po obročnem odplačevanju položnic. Pravi, da so decembrske položnice uporabniki razmeroma redno plačevali, da pa je bila tudi poraba nekoliko nižja kot januarja.

Ta mesec pa odjemalci položnic še niso dobili, ker so ravno v tisku in pošiljanju. Bili bi pa zelo veseli, da vsi tisti, ki ne bodo zmogli plačati zneskov na položnici, da nas čimprej pokličejo, nam pošljejo mail ali se oglasijo osebno pri nas, da se bomo poskušali dogovori za vsaj dva ali tri obroke, oziroma da bi se ti računi poravnali najkasneje do konca te ogrevalne sezone,“ še dodaja direktor Energetike Maribor.

Oddaj komentar