Hostel Pekarna praznuje 11. obletnico

FOTO: Hostel Pekarna

Ekipa Hostla Pekarna (HOP), ki je del mreže Popotniškega združenja Slovenije in ki ga upravlja Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) danes obeležuje prav poseben mejnik: hostel je vstopil v obdobje najstništva. Danes praznuje svoj 11. rojstni dan!

V enajstih letih je prag hostla prestopilo skoraj 30.000 gostov, ki so opravili nekaj manj kot 70.000 nočitev

Največ gostov je bilo iz Slovenije (6.747 gostov), sledijo jim Nemci in Hrvati. Sicer so udobje vzmetnic in gostoljubje zaposlenih od začetka do danes preizkusili gosti iz 109 držav, ki so v Maribor pripotovali iz vseh celin.

»Zaradi izkušnje iz leta 2020 smo veseli vsake obletnice, ki jo praznujemo. In letošnja kaže, da se z majhnimi, ampak trdnimi koraki, počasi vračamo v obdobje pred letom 2020: v hostel so se vrnile večje (mednarodne) skupine, v primerjavi s preteklima letoma so se vrnili tudi gostje, ki jim hostel ne predstavlja samo vmesne točke med dvema destinacijama, ampak načrtno rezervirajo nočitev oziroma nočitve z namenom ali obiska katere izmed prireditev v okolici mesta ali zaradi ogleda mesta z okolico. Ne manjka pa tudi gostov, ki zaradi odlične izkušnje, tako v hostlu kot v mestu, svoje bivanje pri nas podaljšajo. Vsega tega pa ne bi bilo brez zaposlenih v Hostlu Pekarna, tako da ob obletnici zahvala predvsem vsem njim,« je povedala direktorica MKC Maribor Marja Guček in ob tem spomnila, da je Hostel Pekarna »zaradi odličnega dela zaposlenih ter vseh zunanjih sodelavcev« še vedno aktualni nosilec naziva Najlepše in najgostoljubnejše mladinsko prenočišče. Naziv mu ga je leta 2021 podelila strokovna komisija v sklopu kampanje Turistične zveze Slovenije ”Moja dežela – lepa in gostoljubna”.

Čeprav šele najstnik, se Hostel Pekarna namreč že sedaj lahko pohvali z zavidanja vrednim »spričevalom«. Tako kot leta 2021, je bil tudi leta 2017 hostel v kampanji razglašen za najlepše in najgostoljubnejše mladinsko prenočišče po mnenju strokovne komisije.

Trikrat, in sicer v letih 2016, 2019 in 2020 pa so ga strokovnjaki v tem ocenjevanju uvrstili na drugo mesto. Razglasitev rezultatov letošnjega ocenjevanja še čakamo, znani bodo med 14. in 16. novembrom na Dnevih slovenskega turizma v Laškem. Je pa že znano, da je letos Hostel Pekarna v spletnem glasovanju kampanje dosegel tretje mesto.

Prav tako se Hostel Pekarna lahko pohvali s certifikatom HIQ&S s strani Hostelling International, s podpisom zelene zaveze pa je prejel naziv Green Acommodation, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Od leta 2021 je Hostel Pekarna tudi uradno prijazna namestitev za kolesarje in pohodnike.

V svojih enajstih letih delovanja pa Hostel Pekarna ni odprl vrat le tisočim gostom in nanizal številnih prestižnih nazivov. Iz prenočišča za mlade se je razvil v prijeten prostor, ki ni zgolj skupek sob za nočitev, ampak sta stavba in njena okolica hkrati tudi prizorišče pestrega dogajanja.

Kot je ob tem poudarila receptorka Hostla Pekarna Maja Stoporko, je skrb za gosta vedno na prvem mestu: »Vesela sem, da sem del ekipe, s katero skupaj nazdravljamo na 11. rojstni dan Hostla Pekarna. Ker sem v hostlu že skoraj od samega začetka, se vedno znova z mislimi rada vrnem v vsa ta leta nazaj. Od začetnih prvih korakov do trenutka, ko je hostel postal najstnik smo naredili ogromno, da se gostje pri nas počutijo prijetno in domače. Za naprej pa lahko obljubimo, da bomo še bolj razigrani in ustvarjalni, kot se za najstnike tudi spodobi. Vse najboljše Hostel Pekarna in vse najboljše vsem, ki pomagajo pisati zgodbo najlepšega in najgostoljubnejšega mladinskega prenočišča v Sloveniji. Naš največji hvala pa gre tudi vsakemu gostu posebej. Brez vas danes ne bi slavili.«

“In ker ni rojstnodnevnega slavja brez obdarovanja, bomo tokrat mi obdarili naše goste. Vsi, ki bodo v Hostlu Pekarna prespali od danes do 31. oktobra, imajo 11-odstotni popust. Popust velja za vse rezervacije, razen za tiste, ki so bile izvedene preko rezervacijskih sistemov Booking.com in Hostelworld,” so sporočili. 

Oddaj komentar