Hortikulturno društvo Maribor nabralo bezeg za mariborske domove za starostnike

Starostniki v Domu starejših z bezgovim sokom. Vir: Hortikulturno društvo Maribor

Prostovoljke in prostovoljci Hortikulturnega društva Maribor so v mesecu juniju, na obronkih Urbana in okoliških hribih nabrali bezgove cvetove ter jih dostavili k sodelujočim mariborskim domovom za starejše.

Tam so za ta namen sestavljene skupine stanovalcev, na podlagi obstoječih receptur, pripravile bezgov sirup in ga postregle ostalim stanovalcem domov.

Opravili tudi mikrobiološko analizo vzorcev bezgovega sirupa

Letošnji festival je bil izveden v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Zvezo Slovenska unija pacientov, Domom pod Gorco, Domom starejših občanov Tezno, Domom Danice Vogrinec in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, ki je opravil mikrobiološko analizo vzorcev bezgovega sirupa, ki so ga pripravili v sodelujočih domovih za starejše. Častno pokroviteljstvo nad projektom je prevzelo trgovsko središče Europark Maribor, znano tudi po ekološki tržnici, ki razveseljuje obiskovalce z ekološko pridelanimi izdelki slovenskih ponudnikov.

Bezeg se nabira v zmernih količinah

Organizatorji festivala so v okviru aktivnosti vse sodelujoče osveščali tudi o načinu nabiranja rastlin in naravnih plodov. Vse naravne plodove ali uporabne dele rastlin nabiramo na način, da ne poškodujemo rastlin. Nabiramo jih v zmernih količinah in le toliko, kolikor jih bomo dejansko porabili.

V Domu starejših Tezno so bili veseli bezga. Vir Hortikulturno društvo Maribor

Ob festivalu so se zbližali in povezali

Pobudnik in vodja projekta Borut Ambrožič je povedal: “Pandemija korona virusa je veliko ljudi prisilila v izolacijo in s tem pripomogla k občutkom strahu, stigme in jeze, dolgočasja, frustracije in osamljenosti. Stiki z družino, prijatelji in zunanjimi deležniki so zato zelo pomembni pri premagovanju takih občutkov in simptomov tudi v domovih za starejše. Spoznavanje narave, v tem primeru bezga, je povezalo različne sodelujoče in tudi na ta način približalo in zbližalo vse vpletene. Spoštovanje in izvajanje trajnostnih načel je garant za boljšo, zeleno prihodnost.”

Medgeneracijski festival bezga je bil tokrat drugič

Hortikulturno društvo Maribor tudi v covidnih časih nadaljuje tradicijo izvajanja trajnostnih projektov. Kot nosilec projekta je s sodelujočimi partnerji že drugič izvedlo medgeneracijski festival bezga -Maribor 2021. Ta temelji na medgeneracijskem sodelovanju in učenju, ki zagotavlja prenos, izmenjavo znanja in izkušenj ter solidarno pomoč med generacijami v kriznih časih in zasleduje sledeče cilje:
• osveščati širšo javnost o pomenu varovanja narave in ohranitve okolja,
• povečati vedenje o užitnih /zdravilnih plodovih narave,
• promovirati trajnostni turizem,
• obogatiti vsebine delovanja v domovih za starejše v Mestni občini Maribor,
• lajšati težave izolacije zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem širjenja bolezni COVID 19,
• prispevati k družbi zdravja v najširšem pomenu besede.

Oddaj komentar