Hojs: Med epidemijo naš nasprotnik ni bil viden in predvidljiv

Parlament. Vir: Google maps

Notranji minister Aleš Hojs je v poslanici ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije opomnil, da je čas praznikov namenjen tudi opominu, da to, kar imamo, ni nekaj samoumevnega. Omenil je boj z epidemijo covida-19 in vstopanje v svetovno recesijo, pri čemer se mu zdi, da se Slovenci ponovno zavedamo, da nam ni bilo in nam ne bo nič podarjeno.

Notranji minister je poslanico pripravil ob četrtkovem dnevu državnosti in ob dnevu slovenske policije, ki bo v soboto. Ob prazniku rojstva naše države lahko po njegovi oceni kljub mnogim današnjim težavam in krivicam v naši družbi rečemo, da smo se odločili prav. “Imamo ne samo čudovito deželo, imamo državo. Država je danes del Evropske unije, ki je zaradi svoje razvitosti, tehnološkega napredka, visokega standarda, pa tudi zaradi človekovih pravic, svobode posameznika in stopnje demokracije vzor in želja mnogih,” je prepričan.

Ob tem pa je poudaril, da smo za to državo odgovorni vsi – “tisti, ki imamo vzvode oblasti, bolj, pa tudi vsi ostali nosijo svoj del odgovornosti“. “Če smo se pred 29 leti morali skupaj zoperstaviti jugo-agresorski vojski in delu politike, ki sta naši samostojnosti nasprotovala, in so naši državljani trepetali za najosnovnejšo človekovo dobrino – varnost, smo danes v povsem drugačni situaciji. Živimo v eni najvarnejših držav in v demokratični ureditvi, kjer o naši usodi odloča ljudstvo, in ne vojska s komunistično partijo na čelu,” je navedel.

Tako je po njegovem mnenju čas praznikov poleg praznovanja namenjen tudi opominu, da ni nekaj samoumevnega to, kar imamo. Pri tem je spomnil na epidemijo, v kateri “naš nasprotnik ni bil viden in predvidljiv, a ravno zato še toliko nevarnejši“, primorani pa smo bili “omejevati celo najosnovnejše človekove pravice“.

A tudi tokrat smo se odzvali zrelo in odločno. Tako kot so naš pogum in odločnost občudovali po širnem svetu pred 29 leti, smo tudi tokrat v boju zoper zahrbtnega sovražnika ena od najuspešnejših držav,” je poudaril. Ob tem je izpostavil, da so poleg zdravstvenih delavcev levji delež prispevali policistke in policisti. “Tako kot naše države ne bi bilo brez prispevka vaših predhodnikov, pripadnikov policije v osamosvojitvenih procesih, bi tudi tokrat naša dežela brez vas ne bila sposobna tako učinkovitega zavarovanja naše varnosti,” je prepričan minister.

Letošnji dan državnosti po njegovih besedah praznujemo v prav posebnih okoliščinah. “Ko se svet bori z epidemijo, ko se zopet obujajo ideje hladne vojne, ko so potrebni izjemni napori za nadaljnjo trdnost evro-atlantskih povezav in ko vstopamo v novo svetovno recesijo, se zdi, da se Slovenci ponovno zavedamo vsega, kar nas je naučila zgodovina. Predvsem tega, da nam nikoli ni bilo in nam tudi v prihodnje ne bo nič podarjeno ter da smo zgodovinske premike dosegali, vedno ko smo se zanašali le sami nase. Verjamem, da bo tudi tokrat tako,” je dodal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar