Grgič Vitek: Cepljenje priporočljivo tudi za prebolevnike, prvim cepljenim se izteka čas, ko naj bi bili zaščiteni

FOTO: Pixabay.com

V vseh regijah je z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev, v boljših se ta delež približuje 30 odstotkom.

Kot je še izpostavila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za prebolevnike, ki lahko odmerek prejmejo takoj po koncu izolacije, in ne šele po pol leta.

Vsak mesec narašča število v Slovenijo dobavljenih odmerkov cepiva proti covidu-19

Do zdaj ga je največ, okoli dve tretjini, dobavil Pfizer, približno četrtino pa proizvajalec AstraZeneca. Najmanj je cepiv proizvajalcev Moderna ter Johnson & Johnson, je na današnji vladni novinarski konferenci povzela nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skupno je bilo doslej dobavljenih nekaj več kot milijon odmerkov cepiv, izvedenih cepljenj pa je bilo okoli 870.000. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, do razlike med dobavljenimi in razdeljenimi cepivi prihaja tudi zaradi časovnega zamika med dnevi dobav in dnevi razdeljevanja cepiv.

Sicer pa je cepljenih nekaj več žensk kot moških, a te razlike po njenih besedah niso več tako velike kot še pred enim mesecem.

Starostne skupine nad 70 let so relativno dobro precepljene

Tudi skupina nad 60 let je skoraj 50-odstotno precepljena, pri starejših od 50 pa do take precepljenosti še veliko manjka, je izpostavila. Neenakomeren je tudi delež cepljenih prebivalcev po regijah. Najboljše se približujejo 30 odstotkom cepljenih s prvim odmerkom, v vseh pa je vsaj z enim odmerkom cepljena četrtina prebivalstva.

Spomnila je, da se bo tistim, ki so bili cepljenji zelo zgodaj, počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni. Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva, tretji pa ni še nikjer priporočen in po njeni oceni pred jesenjo verjetno tudi ne bo.

Oddaj komentar