Gostinci se bodo morali testirati, in kakšni so preostali ukrepi?

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Na terasah in vrtovih gostinskih lokalov v Pomurski, Podravski, Koroški, Zasavski, Posavski, Gorenjski, Goriški in Obalno-kraški bo s ponedeljkom dovoljena strežba jedi in pijač.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

In kakšne ukrepe bodo morali upoštevati?

Gostinska dejavnost se sme izvajati med 7. in 19. uro. Kot zapišejo na straneh vlade morajo gostje zapustiti terase in vrtove najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja.

Dovoljena je postrežba le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe. Vstop gostov v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen samo za uporabo toaletnih prostorov, ki imajo na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo. Uporaba maske je obvezna.

Zaposleni se bodo morali testirati

Zaposleni in gostje morajo masko imeti nameščeno ves čas, gostje jo snamejo le, ko sedijo za mizo. Zaposleni se morajo testirati enkrat tedensko, razen tisti, ki imajo ustrezno dokazilo o cepljenju oziroma preboleli bolezni.

Odstraniti oziroma prilagoditi je potrebno uporabo predmetov v skupni uporabi (npr. solnice, sladkor, začimbe, jedilni listi, igrače) tako, da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Največje število oseb, ki so lahko hkrati na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase in vrta z upoštevanjem pogojev primerne razdalje ter mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.

Zagotoviti je potrebno razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov je potrebno upoštevati tudi higienska navodila, ki so določena v Prilogi 1 Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Oddaj komentar