Gorski kolesarji bodo avgusta tekmovali v Mariboru

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je v letošnjem koledarju tekem v disciplini spust za Maribor rezervirala kar tri pomembne termine. Bike Park Pohorje bo med 3. in 15. avgustom gostil tekmo svetovnega pokala 2021 Mercedes-Benz UCI Mountain Bike, tekmo evropskega pokala in evropsko svetovno prvenstvo. Slednji dogodek se bo po pohorskih strminah odvijal premierno, saj v štajerski prestolnici tekme za svetovno prvenstvo še niso gostili.

Čeprav so karavano najboljših gorskih kolesarjev na svetu v Mariboru pričakovali 24. in 25. aprila, je še zmeraj trajajoča pandemija covid-19 vnovič posegla v načrte UCI. Na zahtevni in nepredvidljivi Mercedes-Benz UCI Mountain Bike Worldcup progi se bodo najboljši kolesarji v disciplini spust pomerili na kvalifikacijah v soboto, 14., in tekmi v nedeljo, 15. avgusta. Tekmovanja se bodo v Mariboru začela že v torek, 3. avgusta, ko bodo Bike Park zavzeli tekmovalci za evropski pokal, med 6. in 8. avgustom pa bo v Bike Park Pohorju potekalo tudi evropsko prvenstvo. Da bodo tekmovanja zares zanimiva in nepredvidljiva, se bodo tekmovalci na tekmah preizkusili na dveh različnih progah. Predvidevamo namreč, da se bo večina tekmovalcev udeležila obeh velikih tekmovanj, nekateri tudi vseh treh, Maribor pa bo v tem obdobju gostil približno 1.500 tekmovalcev.

Ne vedo še, če bodo gledalci

»Ponosni smo, da nam je Mednarodna kolesarska zveza zaupala tudi izvedbo evropskega prvenstva, s čimer si Maribor utrjuje položaj zanesljivega in profesionalnega organizatorja tekem na najvišjem nivoju,« je ob potrditvi terminov povedal soorganizator in vodja tekmovanja Iztok Kvas. »Trenutno še ne moremo napovedati, ali bomo ogled tekem lahko omogočili tudi gledalcem, a lanske izkušnje so pokazale, da je Pohorje dovolj veliko, da lahko na varni medsebojni razdalji ob progi tekme spremljajo vsi, ki jih navdušuje gorsko kolesarstvo.«

V Mariboru so oktobra lani gostili dve tekmi

Prepričani so, da se bodo tudi letošnjih tekem za svetovni in evropski pokal ter evropskega prvenstva udeležile vse največje ekipe, ki so bile lani z organizacijo v zahtevnih razmerah zelo zadovoljne. V Mariboru so oktobra lani gostili dve od skupaj samo treh tekem, ki so jih pri UCI izvedli v okviru svetovnega pokala v spustu. V spreminjajočih se vremenskih pogojih je najboljša Slovenka Monika Hrastnik lani osvojila peto in šesto mesto, najboljši Slovenec Jure Žabjek pa 15. in 27. mesto. Maribor je zagotovo ostal v spominu Francozu Lorisu Vergierju, ki je na obeh tekmah stal na najvišji stopnički in bo tako letos v Mariboru branil kar dvojno zmago.

Oddaj komentar