Golubović: Možna interpelacija celotne vlade ali pa konstruktivna nezaupnica

Parlament. Vir: Google maps

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je po razkritjih glede dobave zaščitne opreme v epidemiji pričakoval odstop ministrov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina. Ker nista odstopila in premier Janez Janša ni predlagal njune razrešitve, bi morala odstopiti cela vlada, meni Golubović. Omenja možnost interpelacije vlade oz. konstruktivne nezaupnice.

“Ministra Tonin in Počivalšek sta soodgovorna, da se na področju nakupa zaščitne opreme in mask dogaja tak kaos, politično predatorstvo, umazan, koruptiven ples mask. Zato bi oba danes morala biti že ministra v odstopu,” je v današnji izjavi novinarjem pred Državnim zborom povedal Golubović. Ker nista odstopila, bi njuno razrešitev moral po njegovem prepričanju predlagati predsednik vlade Janez Janša. A ker tega ta ni naredil, po besedah Golubovića v LMŠ predvidevajo, da se strinja “z netransparentnimi, negospodarnimi, celo koruptivnimi nakupi zaščitne opreme”.

“To pomeni, da bi morala odstopiti celotna vlada. Tudi ministri in ministrice, ki gledajo stran pri vseh teh rabotah, so enako soodgovorni,” je prepričan Golubović, ki ocenjuje, da ta vlada ne uživa več zaupanja. Na vprašanje, ali se potem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec že v četrtek napovedal interpelacijo Počivalška, seznam interpelacij daljša, pa je odgovoril z napovedjo, da se bo najprej opozicija sestala, predvidoma v torek ali sredo, ko bo tudi seja DZ, in se pogovorila, kako naprej. Možna je interpelacija celotne vlade oz. konstruktivna nezaupnica, je pojasnil.

Počivalšek pa je sicer v današnjem odzivu zavrnil očitke o lobiranju in pritiskih za izbiro posameznih dobaviteljev opreme, o katerih je v četrtkovi oddaji Tarča govoril zaposleni zavoda za blagovne rezerve. Minister je dejal, da se je zgodba o dobavi mask in zaščitne opreme spremenila v režiran in politično motiviran lov na njegovo glavo. Pri dobavi opreme ne vidi afere, ampak odlično opravljeno delo. Golubović na to odgovarja: “Počivalšek je dejal, da je bil posel odlično opravljen. Jaz bom dodal, da je bil posel odlično opravljen za nekatere njegove prijatelje.”

Obrambni minister Matej Tonin pa je v pogovoru za spletni portal Domovina dejal, da relacij med zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi opreme čim prej stečejo.

Ustava v 116. členu določa, da lahko DZ izglasuje nezaupnico vladi le tako, da na predlog najmanj 10 poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

Vodja poslancev SD Matjaž Han meni, da je konstruktivna nezaupnica v aktualnih razmerjih v DZ realno težko izvedljiva. Podobno se to ne zdi verjetno koordinatorju Levice Luki Mescu.

Da bodo podprli interpelacijo Počivalška oz. prispevali podpis za njeno vložitev, so že v četrtek napovedali v Levici, po današnjih izjavah pa je to jasno tudi za SD in SAB.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar