Gasilci do donacij iz dohodnine državljanov preko spletnega zbiranja

Vir: kovancekhumanity.com

Gasilska zveza Slovenije je nedavno začela z uporabo novega načina spletnega zbiranja donacij. Davkoplačevalci lahko namreč obrazec za doniranje 0,5 odstotka dohodnine odslej oddajo preko prve slovenske spletne donatorske platforme, namesto s pošiljanjem obrazca po pošti oziroma z digitalnim potrdilom na e-Davkih.

Kot je v Mariboru spomnil predsednik zveze Janko Cerkvenik, vsaj polovica sredstev, ki bi jih davkoplačevalci iz naslova dohodnine lahko donirali različnim društvom, ostane državi, zato želijo poskrbeti za to, da bi se ljudje s pomočjo e-Donacij, ki jih ponuja društvo za napredne humanitarne rešitve Kovanček, lažje odločili za donacijo.

Prednost omenjene platforme je po njegovem namreč, da za podpis in oddajo obrazca ni več potrebno digitalno potrdilo, saj njegovo nalogo nadomesti elektronski podpis. “Verjamem, da bomo gasilci s tem na bistveno bolj enostaven način in še bolj uspešno zbirali sredstva, od katerih smo zelo odvisni,” je dodal Cerkvenik in spomnil, da je še nekaj dni časa za odločitev za donacije dela dohodnine.

Sicer pa taista platforma omogoča tudi možnost finančnih donacij izbranemu društvu v višini 40 evrov preko menjave ponudnika različnih storitev, ne da bi moral ta denar dati iz lastnega žepa. Po besedah predstavnice Kovančka Valentina Metež gre za njihovo sodelovanje s podjetji oz. ponudniki storitev, ki nudijo posredniško provizijo za pridobitev novih strank.

Gre predvsem za iskanje novih strank na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje ali menjave dobavitelja električne energije. V zadnjem letu se je več kot 100.000 Slovencev odločilo za menjavo ponudnika zdravstvenega zavarovanja, predvsem zaradi določenih ugodnosti, ki jih ti ponujajo ob menjavi.

“Gre večinoma za kakšne trgovinske bone v višini 20 do 25 evrov. Mi smo ugodnost, ki bi jo stranka morala dobiti, preusmerili v donacijo, temu dodali še naših 20 evrov in tako donacijo povišali na 40 evrov, ki jih lahko daruje uporabnik,” je pojasnila Meteževa.

Prvi mož gasilcev ni mogel napovedati, kakšna sredstva si lahko obetajo po omenjenih poteh, vseeno pa bodo veseli vsakega zneska, ki ga bodo deležni. Kot je ob tem poudaril, je lani število tehničnih intervencij že preseglo klasičnih požarov, zato potrebujemo dodatno opremo, če želijo zadostiti vsem potrebam in zaupanju ljudi.

Gasilska zveza Slovenije je v minulem letu iz dohodnine državljanov prejela nekaj sto evrov, še nekaj takšnega denarja je šlo na račune posameznih gasilskih društev po državi. Namenili so ga za usposabljanje in nakup dodatne opreme.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar