Gantar: Javni potniški promet ustavljen, nenujne trgovine bodo zaprte

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo s soboto ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka pa bodo znova zaprte nenujne trgovine. Ukrepi bodo veljali naslednjih 14 dni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Znova bo ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je na današnji novinarski konferenci povedal Gantar.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi v trgovskih centrih. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Po ministrovih besedah vsi ukrepi veljajo naslednjih 14 dni. Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna. Javni promet bo tako denimo prenehal obratovati v soboto.

Po besedah Gantarja je namen ukrepov v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Kljub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav se veliko ljudi ukrepov tudi drži, je dejal.

Vlada RS je današnjo odločitev o podaljšanju starih ukrepov objavila tudi na Facebooku, kjer so omenili tako zgoraj omenjene kot tudi druge v kratkem nizu. Še vedno velja policijska ura, obvezno je nošenje mask v zaprtih prostorih in na prostem itd.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar