Gajser in Pancar s smolo na dirki za VN Limburga

Tim Gajser. FOTO: AMZS

Na 14. preizkušnji  svetovnega prvenstva v motokrosu sta ponovno slovenske barve zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.  Tekmovala sta za VN Limburga, kjer pa je žal Gajser imel veliko smolo in pristal na prvem mestu, nekaj smole pa je doživel tudi Pancar. 

Lommel je bil prizorišče štirinajste dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Proga Stedelijk Motorcrossterrein velja za najzahtevnejšo v koledarju dirk najvišje ravni, tekmovalci pa so se drugič letos na njej pogumno spopadli z mehko podlago, ki je specifična in hitro kaznuje že najmanjšo napako. Tokrat jo je ponoči namočil še dež, voznikom pa je na 1830 metrov dolgi stezi nekoliko nagajal tudi veter. Tim Gajser, ki je nedeljsko dirko na tej stezi dobil ter povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo, je v kvalifikacijah postavil drugi čas. Za prvim Brianom Bogersom je zaostal samo za dve stotinki sekunde. Prvo vožnjo je vodilni v svetovnem prvenstvu v razredu MXGP začel dobro, saj je na prvo merjenje časa pripeljal na drugem mestu. V tretjem krogu si je privoščil napako, zaradi katere ni izgubil veliko časa, a je vseeno zdrsnil na tretje mesto. V nadaljevanju je pošteno dvignil ritem dirkanja in se vnovič prebil na drugo pozicijo, nato pa čakal na napad na vodilnega Jorgeja Prada. V dvanajstem krogu je Španca prehitel in se nato rutinirano pripeljal do zmage.

“Dobro sem štartal, potem pa naredil napako. Nekaj minut sem rabil, da sem se zbral. A vozil sem gladko in preudarno. Na koncu se mi je vse izteklo po željah in sem zelo zadovoljen,” je po koncu prve vožnje povedal Gajser, ki je v drugo spet štartal zelo dobro. Prvo merjenje časa je prevozil na tretjem mestu, do konca prvega kroga pa se je prebil na drugo in se nato podobno kot v prvi vožnji spet vozil za Jorgejem Pradom. Vnovič je potrpežljivo čakal na priložnost, da Španca prehiti. V petem krogu je prevzel vodstvo, nato pa nesrečno zapeljal s proge in se zapletel v enega od reklamnih panojev. Izgubil je približno dvajset sekund in zdrsnil na sedmo mesto. Do konca je vozil zelo agresivno in se uspel prebiti do tretjega mesta, kar mu je znova prineslo drugo mesto na zmagovalnih stopničkah. V skupnem seštevku ima štiri dirke pred koncem sezone pred drugouvrščenim Antoniom Cairolijem 55 točk prednost.

Motokrosist Jan Pancar. Vir: AMZS

Pancar s smolo v prvi vožnji
Jan Pancar je tudi tokrat s kvalifikacijami opravil podobno kot v nedeljo. Dosegel je 22. čas, v prvo vožnjo pa se je podal dokaj dobro. Prvo merilno točko je prečkal dvajseti, ob koncu prvega kroga pa je bil na 17. mestu. Nato pa je na začetku tretjega kroga storil napako in pri padcu nesrečno odlomil ročico za sklopko ter odstopil. Kako zahtevna je bila vožnja, govori dejstvo, da se je skozi cilj pripeljalo samo 21 voznikov. V drugo vožnjo, v kateri se je veter na progi okrepil, je Pancar štartal še bolje kot v prvo. Na prvem merjenju časa je bil 16., prvi krog pa je končal na 14. poziciji. Nato je vozil z zbrano in previdno, sicer do konca izgubil eno mesto, a tudi s petnajstim je lahko zadovoljen, saj si je privozil novih šest točk v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo.

Petnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo 25. oktobra 2020, znova pa jo bo gostil belgijski Lommel.

Oddaj komentar