FOTO: Župan pospremil prvošolce v Mariboru in Malečniku, v Kamnici ministrica

Kamniški prvošolci plaho pogledovali proti šoli.

Na prvi šolski dan so mnogi politiki in funkcionarji obiskali prvošolce. Župan MO Maribor Andrej Fištravec se je oglasil v OŠ Malečnik in OŠ Martina Konšaka. Prvošolce OŠ Kamnica pa sta nagovorila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in podžupan MO Maribor Saša Pelko.

V OŠ Malečnik imajo letos vpisanih 22 prvošolcev. Ravnatelj Rudolf Sedič jim je ob življenjsko pomembni spremembi povedal, da “šola ni noben bav-bav. Je nekaj lepega, simpatičnega, luštnega. V šoli se veliko naučimo skozi igro, kar smo tudi dokazali s to predstavo, ki smo jo pripravili za prvošolčke.” Učenke višjih razredov so najmlajšim kolegom odigrale predstavo o jajcih, s čimer so prvošolcem predstavile katere živali se izvalijo.

Župan je prvošolcem zaželel naj si ustvarijo veliko lepih spominov. Sam, pravi, da se svojega prvega šolskega dne ne spomni do potankosti, ker je od takrat minilo že precej let. “Vem pa, da je bila blazna gužva, ker nas je bilo 42 v razredu. Pa spomnim se prvič videnih znakov za črke in vidim, da so še vedno isti“, se je pošalil. Ne glede na sproščeno vzdušje, pa sta z ravnateljem tudi ugotavljala trenutno stanje šole. To je bistveno boljše, od kar so lani šolo energetsko sanirali, obnovili telovadnico in igrišče. “Zdaj ta šola najbolj potrebuje parkirišče. Utesnjena je malo tukaj, potisnjena ob hrib, drugače pa je za otroke zelo lepo poskrbljeno“, je dejal Fištravec.

53 prvošolcev v Kammnici
Prvi šolski dan je posebno doživetje, za marsikaterega starša in otroka pa tudi stres. Da si ne bi zgolj plaho ogledovali novih prostorov, je vsak prvošolec OŠ Kamnica dobil svojega varuha (učenca ali učenko 9. razreda). Ti jih bodo spremljali v prvih dneh, da se bodo lažje znašli med večjimi in starejšimi kolegi. “Trudili se bomo, da vam bomo ponudili varno zavetje in prijateljsko roko. Na vas, dragi učenci, pa je, da nam prisluhnete in, da nam pomagate na tej naši skupni poti, za katero si iskreno želim, da bo vesela in uspešna,” je dejal ravnatelj Tomaž Čeplak. Kamniški učenci pa so danes prisluhnili tudi ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar, ki je v svojem nagovoru med drugim poudarila, da je lepo priti med Štajerce, na rodno grudo. “Danes je zelo poseben dan. Ne le zato, ker je prvi šolski dan, ampak tudi zato, ker se z današnjim dnem na ceste in šolske poti vračajo otroci. To seveda pomeni, da otroška razigranost in nepredvidljivost lahko povzroči marsikatero zelo tvegano situacijo, ki si je seveda ne želimo, zato moramo vsi udeleženci v prometu biti zelo pozorni,” je opozorila ministrica in obisk šole izkoristila kot priložnost za vnovični apel: voznikom k previdnosti, staršem pa k pripravi svojih otrok na pravilno ravnanje v prometu.

Oddaj komentar