FOTO in VIDEO: Z razstavo Malo razmetano je TOTI DCA Maribor pokazal nove, dodatne prostore za delovanje

V novih prostorih društva TOTI DCA Maribor je razstava Malo razmetano

Včeraj so v prostorih društva TOTI DCA Maribor v novo pridobljenih prostorih odprli razstavo Malo razmetano in s tem tudi predstavili nove prostore, ki so jih dobili od Mestne občine Maribor. Prostore, ki so potrebni korenite sanacije, želijo s sponzorskimi in donatorskimi sredstvi čim prej tudi sanirati in urediti za svoje aktivnosti in sodelovanja z drugimi društvi.

Predsednik društva TOTI DCA Maribor Marjan Holc je povedal, da je povod za ureditev in odprtje razstave Malo razmetano to, da so po prizadevanjih dobili v najem od Mestne občine Maribor prostore, ki so v isti zgradbi, poleg dvorane, ki jo že imajo na Gorkega 34. Dobili so namreč še dve dvorani. Holc pravi, da jim bo to omogočilo širitev njihovih programov, aktivnosti za starejše. Predvsem izvajanje aktivnosti ob isti uri, saj jih doslej v eni dvorani niso mogli izvajati. Npr. tri tečaje hkrati.

Eksponat na razstavi Malo razmetano

Zadovoljni pa so tudi, da se bodo lahko povezali tudi z društvi, ki so že aktivna v Mestni četrti Magdalena, tako da bodo lahko sodelovali in se povezovali vsebinsko in tudi prostorsko. Pridobili so dve dvorani, sredinska, prehodna je velika 120 kvadratnih metrov, večja pa kar 240 kvadratnih metrov. V srednji dvorani bi nastali dve učilnici, v večji dvorani pa bi imeli telovadnico, saj so aktivnosti z rekreacijo pri njih izredno obiskane.

TOTI DCA Maribor je prevzel manjšo in večjo dvorano na Gorkega 34

V zadnjem delu pa bi imeli tudi atelje za ljubiteljske slikarje, saj so ugotovili, da ga potrebujejo. Pravi, da v Mariboru takega ateljeja ni, interes zanj pa je izkazan v veliki meri. Prav zaradi tega se povezujejo z več kulturnimi društvi, ki imajo sicer pomanjkanje prostorov. Od začetka delovanja društva sodelujejo z različnimi organizacijami, tako da povezujejo vse generacije, je še povedal Holc. Sodelujejo namreč s šolami, izvajajo različne delavnice in tečaji.

Vedo pa, da so prostori, ki so jih pridobili, potrebni sanacije, obnove in ureditve za njihove namene. Holc je povedal, da so že prostore, v katerih delujejo od leta 2015, prav tako prevzeli v takem stanju, ki je zahtevalo sanacijo. Izpostavil je, da je obnova teh dveh dvoran, ki so jih dobili, velik finančni zalogaj, na katerega se pripravljajo že vsaj eno leto. Obrnili so se že na dosedanje donatorje in sponzorje. Vedo, da je pereče vprašanje predvsem ogrevanje, pri tem jim že pomaga donator.

Potrebe po druženju zelo velike

Zdaj enoto na Gorkega 34 obiskuje tedensko od 150 do 200 uporabnikov. Holc je poudaril, da ljudje v tem času potrebujejo druženje, sami opažajo, da se je med epidemijo povečala stopnja demence in stopnja depresije. Miro Mihec pa je ob tem dodal, da so potrebe res izjemno visoke, obenem pa, da se v Mariboru kažejo potrebe tudi po drugih lokacijah. Predvsem zaradi tega, ker ljudje potrebujejo druženje in socializacijo, tako namreč ostajajo družbeno aktivni.

Društvo nudi različne vsebine

V društvu že sedaj ponujajo 40 različnih dejavnosti, od delavnic do tečajev, pohodov, ruskim keglanjem, imajo pa tudi posameznike, ki bi radi izvajali tečaje, izobraževanja in druge aktivnosti. Holc meni, da je pomembno predvsem to, da bodo imeli hkrati več dejavnosti. Mihec dodaja, da to zdaj ni bilo mogoče, saj so imeli samo en velik prostor. Pomembno pa je tudi to, da bodo povezali društva, ki so tudi v istem kareju in ki imajo zdaj prostorsko stisko, ker imajo majhen prostor ali pa ga sploh nimajo.

Prva dvorana Društva TOTI DCA Maribor
TOTI DCA Maribor je dvorano, v kateri že delujejo, uredil ob prevzemu

Oddaj komentar