FOTO in VIDEO: V Muzeju narodne osvoboditve se odvija 24-urni projekt 6 milijonov ladjic za 6 milijonov žrtev

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor danes poteka dobrodelni projekt 6 milijonov ladjic za 6 milijonov žrtev, ki ga organizira društvo Up-ornik. V podporo projektu tako so v muzeju organizirali akcijo 24 ur za šest milijonov žrtev, ki se je začela danes opoldne in se bo končala v soboto opoldne. Na delavnici pa izdelujejo papirnate ladjice.

Gre za dobrodelni projekt društva Up-ornik v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi, so sporočili iz omenjenega muzeja.

Društvo Up-ornik bo ladjice, ki so jih ali pa jih šele bodo izdelovali tudi po različnih šolah, zbiralo vse do 9. maja prihodnje leto. Iz zbranih ladjic pa bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo, ki bo na voljo za ogled. Po končani inštalaciji bodo ladjice poslali v reciklažo. Zbrani denar pa bo namenjen društvu Up-ornik za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike.

Predvidoma v začetku junija prihodnje leto bo v spomin žrtvam genocidov potekal tudi zaključni koncert Nekoč in danes.

Ob začetku letošnjega šolskega leta je v Maribor že prispelo več kot 4300 ladjic s Primorske in Gorenjske, večina pa iz Maribora.

Začetek akcije sicer sega v šolsko leto 2013/14, ko so dijaki in profesorji mariborske srednje ekonomske šole zasnovali projekt z naslovom Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo, s katerim so želeli “vrniti srce in dušo žrtvam holokavsta”. Za vsako žrtev ena ladjica. V pol leta jim je uspelo izdelati 2,8 milijona ladjic, ki so jih najprej razstavili v stari mariborski vojašnici, poimenovani Klinika za zdravljenje faušije, nato pa izkupiček od prodaje starega papirja namenili otrokom v Indiji.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar