FOTO in VIDEO: V Mariboru odprli krizni center za otroke Palček, prvi otroci bodo nameščeni jutri

Danes se je v Bresternici v Mestni občini Maribor odprl Krizni center za otroke Palček, ki bo nudil krizne namestitve otrokom do šestega leta starosti. Gre za drugi tovrstni center v Sloveniji.

Center za socialno delo Maribor je primerne prostore iskal dlje časa, naposled so le uspeli in uredili prostore v hiši, ki so jo sicer najeli. Konec lanskega leta so pridobili soglasje ministrstva, kjer so se strinjali, da je omenjena hiša najbolj primerna. V omenjenem centru bo lahko bivalo do deset oseb, za njih pa bodo skrbeli strokovni delavci CSD Maribor. Pogodba je sklenjena za dve leti z možnostjo podaljšanja.

“Velikokrat so zgodbe boleče, srce parajoče”

“Moramo jim pomagati, velikokrat umakniti v varno zavetje, v katerem bodo lahko normalno zaživeli in spoznali, da je svet tudi prijazen, lep in da je čas za igranje, da začutijo toplino, varno okolje in sprejetost,” je dejala Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor.

“Ne moremo, ne glede na to, kako se potrudimo, vseh vseh neprijetnih situacij v družinah izničili. Te so, te bodo. Kot država moramo imeti ustrezne institucije, da za otroke, ki so žrtve nasilja v družini, neprimernih razmer, itd, rešimo in jim pomagamo, bodisi z začasnimi namestitvami v kriznih centrih, v skrajnih primerih z namestitvami pri rejnikih,” je dejal Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

“Upam, da bodo otroci tukaj našli čas za igro in smeh.”

Na otvoritvi je bil tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je dejal: “Lepo je živeti v mestu, ki ima veliko srce in zna poskrbeti za vse tiste, ki so pomoči potrebni.” Občina sicer sofinancira tudi Materinski dom in podobne ustanove. V nadaljevanju pa: “Zahvaljujem se vsem srčnim ljudem, ki pomagate, podpirate. Hvala okolju v Bresternici, zagotovo boste čudoviti gostitelji. Upam, da bodo otroci tukaj našli čas za igro in smeh.”

Nekaj utrinkov:

 

Oddaj komentar