FOTO in VIDEO: V Mariboru imamo prvo “zero waste” trgovino

Prva trgovina v Mariboru, sicer druga v Sloveniji, ki ponuja izdelke brez plastične embalaže, je danes odprla svoja vrata. Zelena japka ima svoje prostore na Dominkuševi ulici, v okviru Male tržnice.

Dandanes se skoraj vsakdo zaveda škodljivosti plastik in plastičnih izdelkov na okolje. Tudi zato je ideja o tovrstni trgovini v Mariboru padla na plodna tla. Podpora lokalne skupnosti je velika, zato večjih težav z odprtjem ni bilo, razlaga Tina Arnuš, iz društva Pupillam in vodja trgovine Zelena japka.

Zelena japka je postala tudi prav trgovina, ki deluje pod znamko Kupujem odgovorno. Ta osvešča potrošnike, da s svojim družbeno odgovornim nakupom vplivajo na ponudbo izdelkov, zdravih za ljudi, živali in okolje. Iris Magajna, predsednica društva Pupillam o tem, da so ljudje s svojo ozaveščenostjo o pomenu izdelkov prijaznejših do okolja, prevzeli veliko mero družbene odgovornosti.

Sicer pa bo trgovina Zelena japka tudi prva trgovina pod blagovno znamko Kupujem odgovorno, ki osvešča potrošnike, da s svojim družbeno odgovornim nakupom vplivajo na ponudbo izdelkov, zdravih za ljudi, živali in okolje.

Trgovina ponuja izdelke brez embalaže

Trgovina ponuja izdelke za gospodinjstva, ki so alternativa plastičnim izdelkov. Najdete lahko zobne ščetke, krtačke za posodo, slamice za večkratno uporabo, izdelke iz bio bombaža, veliko stvari pa lahko dobite tudi na rinfuzo. Vsi izdelki, predvsem hrana, so vrhunske kakovosti. Miro Mihec iz Združenja socialne ekonomije Slovenije v video izjavi razlaga o družbeni odgovornosti kupcev. “Kupujem odgovorno” je sicer tudi slogan trgovine.

Kmalu vse mariborske tržnice brez plastičnih vrečk?

Nataša Matijevič iz podjetja Snaga d.o.o. razlaga, da je trgovina nastala v okviru projekta Male tržnice, pridružilo se je tudi podjetje Pupillam. “V Snagi si aktivno prizadevamo, da  bi na naše tržnice oziroma iz naših tržnic  odpravili plastične vrečke in plastično embalažo, delamo tudi na projektu, Kupuj z lastno torbo, zato je ta trgovina velika pridobitev za mariborske tržnice. Upam, da bo oživela, da bodo ljudje prepoznali nakup živil brez plastične embalaže in da jo bomo lahko kar se da hitro selili tudi na kakšno drugo tržnico,” tako Matijevičeva.

Več utrinkov iz današnje otvoritve v foto galeriji:

Oddaj komentar