FOTO in VIDEO: Ob tednu pešca tudi v Mariboru delili odsevne trakove pešcem

V četrtek se je tudi Mestna občina Maribor z mrežo deležnikov in prostovoljcev pridružila nacionalni preventivni akciji Pešec. V zgodnjih večernih urah so prostovoljci na več lokacijah seznanjali pešce in kolesarje o pravilni uporabi odsevnih predmetov, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih ter o odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi. Pri tem pa so jim tudi delili odsevne trakove in brošure o “Posveti mi pozornost” – Bodi viden, bodi previden.

Med vsemi prostovoljci so na eni od predvidenih lokacijah bile tudi dijakinje srednje prometne šole iz Maribora, ki so skupaj s svojim mentorjem delile trakove in brošure ter pešcem na kratko opisale akcijo. Pomembno je namreč, da se pešci kot udeleženci v prometu obnašajo samozaščitno, da hodijo po pločnikih in prečkajo cesto na označenih prehodih za pešce. Njihov mentor, profesor Dušan Veršec na Srednji prometni šoli je izpostavil, da pešci premalo uporabljajo odsevna telesa, čeprav je to zelo pomembno.

Dobro je tudi, da so pešci oblečeni v svetlejša oblačila, saj jih bodo vozniki prej opazili, odsevna telesa, tako trakovi, kresničke, ne nazadnje tudi odsevni jopiči, pa ne predstavljajo večjega stroška.

O odzivih na terenu, kako so jih sprejeli mimoidoči, pa je spregovorila ena od prostovoljk. Pa tudi zakaj se je odločila, da pri tej akciji sodeluje.

Fotogalerija:

Oddaj komentar