FOTO: V Mariboru petnajst novih igrišč za otroke, starejše in gibalno ovirane

FOTO: Marko Pigac

Mestna občina Maribor bo ob petnajstih novih igriščih, v skupni velikosti 3.000 kvadratnih metrov, prenovila in premestila na tri lokacije tudi obstoječa igrala v Mestnem parku. Z lanskimi šestimi novimi igrišči, bo v Mariboru torej skupaj kar 24 novih otroških igrišč.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je skupaj z ekipo danes obiskal MČ Tabor, kjer je imel tudi sestanek s predstavniki mestne četrti. Pred začetkom pa je skupaj s podpredsednikom MČ Tabor Borutom Cerkveničem in člani društva TOTI DCA otvoril nova igrala in naprave za starejše in gibalno ovirane na Schreinerjevem trgu. Ta projekt je bil tudi predlagan v sklopu participativnega proračuna, ampak ni bil izglasovan, vendar ga je MO Maribor prepoznala kot dobrega in tudi izvedla.

Kaj vse so uredili lani?

V lanskem letu je MO Maribor uredila šest novih javnih igrišč, tudi na lokacijah, kjer jih še ni bilo, od teh sta na dveh lokacijah tudi igrali primerni za gibalno ovirane otroke. V letošnjem letu skupaj z Javnim holdingom Maribor in pomočjo donatorjev urejamo petnajstih novih javnih igrišč, kjer bodo na nekaterih tudi igrala za gibalno ovirane osebe. Igrala iz Mestnega parka se bodo obnovila in prestavila na tri nove lokacije, gugalnica za gibalno ovirane otroke pa bo premeščena na OŠ Gustava Šiliha. Mestna občina Maribor je v dveh letih namenila okoli 800.000 EUR za nova igrišča, pri tem so nam donatorji pomagali finančno v višini okoli 330.000 EUR. Vsa igrišča so urejena tudi z novo urbano opremo.

Na Mestni občini Maribor se zavedamo problematike pomanjkanja javnih urbanih površin za igro, šport in rekreacijo za vse starostne in ciljne skupine, med drugimi tudi za starejše in osebe s posebnimi potrebami. Zavedamo se pomena gibanja, rekreacije, igre, druženja in zdravega življenjskega sloga, zato je naša želja, da vzpostavimo dovolj tovrstnih javnih površin glede na gostoto prebivalstva v posameznem kraju. Naš cilj je vzpostaviti igrišča povezana v sklope, ki so celovito urejena (zasaditev, urbana oprema, mobilnost…) in opremljena z igrali, ki so uporabna za vse ciljne skupine ter zagotavljajo razvoj kognitivnih in motoričnih sposobnosti, so certificirana, inovativna in trajnostna. Pri načrtovanju igrišč vključujemo ciljne skupine otrok, mladostnikov, društva gibalno oviranih oseb, DSO- je, strokovne službe s ciljem, pridobitve igral, ki bodo v največji možni meri uporabna za vse uporabnike.

Lokacije novih igral so:

– Mestna četrt Studenci na Občinski ulici
– Trg Dušana Kvedra, MČ Nova vas
– Schreinerjev trg, MČ Tabor
– MO Maribor, Mestna četrt Tezno, pri sedežu mestne četrti
– Pri Teniški klub Branik Maribor , Mestna četrt Koroška vrata
– Nadgradnja košarkarskega igrišča v Krajevni skupnosti Pekre
– 3x igrišča izglasovana v Participatvnem proračunu v Krajevna skupnost Limbuš
– Nova igrala v Mestni Park Maribor, Mestna četrt Center
– Igrala pri NK Pobrežje, MO Maribor, Mestna četrt Pobrežje
– Igrala pri sedežu MČ Brezje, Brezje-Dogoše-Zrkovci
– Igrala pri NK DOGOŠE, MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci
– Igrala pri Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor, KS Bresternica Gaj
– Doživetja Bolfenk na Mariborskem Pohorju skupaj z RRA Podravje – Maribor in drugimi partnerji.

1 KOMENTAR

  1. Tudi v Borovi vasi 25.bi rabili obnovo igrišča je že zelo staro in obrabljeno ,pa se nihče ne odzove na naše prošnje.Lep pozdrav.

Oddaj komentar