FOTO: V Mariboru bomo ločeno zbirali e-odpadke

Na 49. lokacijah ekoloških otokov v Mariboru in v primestnih občinah, v katerih Snaga izvaja gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, so danes namestili nove zabojnike, v katerih bodo občani lahko ločeno zbirali e-odpadke. Ti namreč sodijo med najhitreje rastoče vrste odpadkov. Letno naj bi nastalo približno 40 milijonov ton električnih in elektronskih odpadkov.

V javnem podjetju Snaga Maribor so tako namestili nove zabojnike za ločeno zbiranje e-odpadkov. V podjetju izpostavljajo skrb vzbujajoče podatke, da na letni ravni pridelamo kar 40 milijonov ton tovrstnih odpadkov. “Skrb vzbujajoče je dejstvo, da jih ne uspemo tako hitro predelati oziroma uničiti tiste neuporabne, kot proizvajamo nove,” pravijo v Snagi.

Zbiranje e-odpadkov organizirajo v sodelovanju z družbo ZEOS, ki je eden od prevzemnikov odpadne električne in elektronske opreme v Sloveniji. Osrednji cilj ravnanja z odpadki pa je povečevati količine ločeno zbranih odpadkov, njihovo recikliranje in ponovno uporabo kot surovin za nove izdelke. Torej uvajanje krožnega gospodarstva v ravnanje z odpadki, k čemur se je Maribor zavezal s krovno strategijo ravnanja z odpadki, ki je bila sprejeta leta 2015. E-odpadke v zbiralnikih smo v Mariboru zbirali že v letu 2015 in takrat smo med vsemi sodelujočimi občinami zbrali največ e-odpadkov. “Vsekakor je naš cilj ta rezultat v letošnjem letu ponoviti,” zagotavljajo v Snagi.

Oddaj komentar