FOTO: V mariborski regiji novih 23 gasilskih častnikov

Po treh letih je bil tudi v mariborski regiji organiziran tečaj za gasilske častnike. Uspešno ga je opravilo kar 23 gasilcev, ki so dokazali, da so vešči pravilnega postopanja in ukrepanja ob vsakršnih intervenciji.

Tečaj so gasilci obiskovali vse od februarja, zaključili pa so ga minuli vikend na zaključnih izpitih iz teoretičnega ter praktičnega dela. Od 13. maja 2016 so v veljavo stopila nova pravila za strokovna usposabljanja , ki so bila sprejeta na Plenumu Gasilske zveze Slovenije. Tečaj gasilskih častnikov je tako trajal v skupnem obsegu 63 ur teoretičnega dela s 15 predmeti ter 35 ur praktičnega dela usposabljanja. V sklopu izobraževanja je moral vsak kandidat izdelati seminarsko nalogo oz. operativno-taktični načrt. Ob koncu usposabljanj je sledil pisni in ustni del preverjanja iz vseh predmetov ter praktični del izpita, ki se je izvajal v izobraževalnem centru IG. Novost letošnjega usposabljanja je bil generalni zaključni teoretični del, ki so ga kot člani posebne komisije ocenjevali podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Zvonko Glažar, poveljnik mariborske regije Samo Steblovnik in poveljnik Gasilske zveze (GZ) Maribor Samo Robič. Izobraževanje je vodil strokovno usposobljen kader inštruktorjev ter predavateljev.

Vedno pripravljeni za reševanje življenja in premoženja
Pomen tovrstnih izobraževanj je izjemen, saj se gasilci pri vodenju intervencij srečujejo z zelo različnimi nastalimi situacijami in ravno ta tečaj uči pravilnega postopanja in ukrepanja ob vsakršni situaciji ter sodelovanja z večjim številom gasilskih enot, službami zaščite in reševanja, navsezadnje pa tudi s štabnim vodenjem ob večjih intervencijah.
Zaključek strokovno usposobljenih prostovoljnih gasilcev, ki so si pridobili čin Gasilski častnik, je še en dokaz, da je bila ekipa tečajnikov pripravljena svoj prosti investirati v (dodatno) izobraževanje, skupno delo ter navsezadnje pridobitev novega znanja za varnost vseh nas.

Oddaj komentar