FOTO: Tudi v Mariboru z rdečimi baloni za sprejemanje drugačnosti

Zavod 13 iz Maribora je ob mednarodnem dnevu redkih bolezni v 15 mestih po Sloveniji organiziral vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Prireditelji so želeli, da javnost spozna otroke s posebnimi potrebami in premosti strah pred njimi. Pohoda v Mariboru se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Letos so na balone zapisali Triglav Zdravje, Hiadrio in NKBM. Tako so ne le pokrili stroške pohoda, temveč bodo lahko posebnim otrokom pomagali s terapijami ali pripomočki. Donacijo bodo med drugim razdelili še med družine, ki na terenu pomagajo v vsakem mestu posebej.

Petič zapored niso preplavili le celotne Slovenije, temveč so se selili tudi v Zagreb in Beograd. Sam pohod je pod časnim pokroviteljstvom predsednika republike. Simbolično je  že pred pohodom predal balon hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Rdeč balon, ki simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, je tokrat povezal tri različne države, 16 različnih mest, več kot 1500 ljudi. “Če bo en sam človek na naše otroke začel gledati drugače in jih videl v luči, kot jih vidimo starši sami, potem smo namen gotovo dosegli,” pravi direktorica zavoda in organizatorica pohoda Petra Greiner.

V zavodu so z dogodkom želeli opozoriti, da imajo drugačnost, ki se “zrcali ne le v naših otrocih temveč tudi v odraslih osebah, svoje mesto med vsemi nami”.

Greinerjeva je tudi prejemnica naziva Slovenka leta 2017, ki je z ustanovitvijo Zavoda 13 spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti in sprejemanju otrok s posebnimi potrebami. Prav tako pa je tudi prejemnica priznanja jabolko navdiha za dejanja, ki navdihujejo druge.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar