FOTO: Štirje osumljenci v sodnem pridržanju, kriminalisti jih sumijo storitve najmanj 29 kaznivih dejanj

FOTO: SKP PU Maribor

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v začetku leta 2019, na območju Maribora zaznali izvrševanje kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), ki sta jih bila osumljena dva polnoletna moška, stanujoča v Mariboru.

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi odredb Okrožnega državnega tožilstva in Okrožnega sodišča v Mariboru, so ugotovili, da sta ta dva osumljenca na območju Maribora organizirala mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, ki so pri tako imenovani “ulični” prodaji, večjemu številu kupcev iz območja Maribora in okolice prodajali prepovedano drogo kokain, konopljo in ekstazi (MDMA).

Vloge natančno razdeljene

V tej hudodelski združbi so bile vloge natančno razdeljene, in sicer sta vodji hudodelske združbe v Mariboru od dobavitelja iz okolice Maribora in dveh dobaviteljev iz Ljubljane nabavljala večje količine prepovedane droge, ki sta jo v nadaljnjo prodajo posredovala drugim osumljencem, ti pa so jo, po njunih navodilih, v manjših količinah prodajala naprej, večjemu številu kupcev.

V času kriminalistične preiskave, ki je trajala že od začetka leta 2019, je bilo skupno zaseženo 1,4 kilograma prepovedane droge kokain in 120 g prepovedane droge konoplje.

Osumljenci so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.650 EUR.

Opravljenih devet sklopov hišnih preiskav

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so skupaj s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Ljubljana in Generalne policijske uprave, 15. 12. 2020, izvedli zaključno akcijo, v kateri so enajstim osumljencem odvzeli prostost in jim odredili pridržanje.

V okviru zaključne akcije je bilo na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru opravljenih devet sklopov hišnih preiskav, pri katerih je bilo osumljencem zaseženo skupno 330 gramov prepovedane droge kokain, 140 gramov prepovedane droge konoplje, 17.000 EUR gotovine, hladno orožje in različni pripomočki namenjeni za preprodajo prepovedanih drog.

S prodajo, na hišnih preiskavah zasežene prepovedane droge, bi osumljenci pridobili še dodatno premoženjsko korist v višini okoli 34.400 EUR, upoštevajoč, da bi na “črnem trgu” za 1 gram prodane prepovedane droge konoplje prejeli okoli 10 EUR in za 1 gram prepovedane droge kokain pa okoli 100 EUR.

Zasegli tudi tobak

Med hišno preiskavo pri enem izmed osumljencev v okolici Maribora, so zasegli tudi 638 kilogramov rezanega tobaka. V tej zvezi kriminalisti, skupaj z delavci FURS – Finančnega urada Maribor, nadaljujemo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 oziroma kaznivega dejanja tihotapstva po 250. členu KZ-1.

Z nezakonito prodajo navedenega tobaka bi osumljenec pridobil protipravno premoženjsko korist v višini od 15.950 do 25.520 EUR, saj se kilogram tobaka na “črnem trgu” prodaja med 25 in 40 EUR za kilogram.

Zoper trinajst osumljencev bo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve 29 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1.

Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Štirje so že bili obravnavani za kazniva dejanja

Osem izmed osumljenih do sedaj še ni bilo obravnavanih za kazniva dejanja, štirje so že bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, trije izmed teh tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja, eden pa za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Štiri osumljence smo danes, 17. 12. 2020, s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse štiri odredil sodno pridržanje. Ostalim smo pridržanje odpravili, ko so prenehali razlogi, zaradi katerih so bili pridržani.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve še več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu, kriminalisti še naprej zbirajo obvestila in dokaze. O izsledkih preiskave bodo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru obvestili naknadno.

Oddaj komentar