FOTO: Slovenskemu lesu dajejo obliko

Pod obronki Pohorja nastajajo izdelki iz izključno slovenskega lesa. Tako v družinskem podjetju 3males podpirajo lokalno gospodarstvo in dokazujejo, da se z vztrajnostjo da preživeti na trgu. Tudi, če posluješ v t.i. problemskem območju. Uspeh pogojujejo s kakovostjo.

Otroška igrala, s katerimi so opremili dvorišče pred mariborskim Kolosejem.
Otroška igrala, s katerimi so opremili dvorišče pred mariborskim Kolosejem.

S svojim delovanjem in proizvodnjo, ki so jo naselili v eno od industrijskih hal nekdanje Tovarne dušika Ruše, oživljajo doslej zapuščen kompleks. Istočasno sledijo miselnosti, da je treba izkoriščati slovenske naravne danosti. Živimo v državi, ki je po gozdnatosti v samem evropskem vrhu, a tega očitno še vedno ne znamo dovolj izkoristiti. “Zato pa se mi trudimo, da slovenski les spravimo v izdelke, ker je res škoda, da se ne bi ta lepa debla spravljala čez mejo v izdelkih. Ključna tema tega je, da ustvarjamo, kar znamo ustvarjat, ne pa, da se hlodi vozijo čez mejo” je povedal Matej Hribernik, lastnik 3malesa.

Takšna je ena izmed še nedokončanih “pravljičnih hišk”.

Ideje v les, nič na papir
Ob nekaterih izdelkih zlahka dobimo občutek, da so del pohištva iz pravljic. Proti pričakovanju, da je treba pred izdelavo in montažo ure in ure presedeti ob načrtovanju, je očitno samo ljubezen do lesa tista, ki jih navdihuje pri ustvarjanju in pridobivanju novih idej. “Vsak izdelek nastaja individualno, brez vsake skice, brez vsake risbe. Tisto, kar čutiš, tisto ustvarjaš. Tako mislimo, da smo na pravi poti za dober izdelek,” je povedal Hribernik.

Oddaj komentar