FOTO: S skupno močjo izvedli reševalno akcijo mamice in mladičkov

“Včeraj dopoldan je potekala prava reševalna akcija. Prejeli smo klic iz 112, da je prijazen gospod v travi ob večji travni površini ob sila prometni cesti v MB našel mladičke račke,” so zapisali v Društvu za zaščito živali Maribor.

Želele so prečkati štiri pasove, kar se zanje zagotovo ne bi dobro končalo

Prijazen gospod Simon jim je to začasno preprečil in brž poklical na pomoč, so zapisali na družabnih omrežjih in dodali, da je bila potrebna pomoč pri prenosu račk na varno.

Naša Alenka in gospod Lado sta nemudoma odhitela na kraj, kjer so z gospodom Simonom ocenili, da bi lovljenje/poskus odlova za prenos na varno bil prenevaren za račje mladičke in mamo.
Sicer smo imeli ribiško mrežo “podmetalko” a bilo bi prenevarno za njihova življenja in prenevarno za udeležence v prometu,” pojasnijo.

Tako so jih skupaj čuvali nekaj časa, da so ostali čimbolj mirni, potuhnjeni v visoko travo in da so jim preprečili prehod čez to cesto.

Medtem sta odlična gospoda iz 112 angažirala srčne gospode gasilce Gasilske brigade Maribor, ki so brž prišli na kraj in policiste. Gasilci so prišli in varno in uspešno so družno uspeli odloviti mamo račko in 9 račjih mladičev.

“Skupaj so jih prepeljali na varno lokacijo. A zdelo se jim je, da se je slišalo še neko “čivkanje” a našli jih niso. Zato so se domenili, da najprej že ujeto mamo račko in devet mladičkov odpeljejo na varno, potem se pa Alenka in Lado vrneta in nadaljujeta z iskanjem. Ob vrnitvi ponovno iskalna akcija- čakala sta na drobcen klic male račke, ga dočakala in mu sledila.”

Na drugih strani v travi so bili še trije drobceni račji mladički

Spravila sta jih vse na varno in zapeljala na lokacijo, k preostali družini. “Račja družinica je tako uspešno rešena, vsi skupaj, vsi živi in zdravi, premeščeni na varno lokacijo kjer ne bo več skrbi, da se znajdejo praktično v kosu trave sredi cest in betona. Pred premeščanjem račk je bil obveščen tudi dr. Golob iz Mute, ki je tudi podal nasvet in strinjanje z načinom sodelovanja,” zaključijo.

 

Oddaj komentar