FOTO: Platana je postala Miss dreves Maribora

FOTO: MO Maribor

Združenje Epeka je ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje priredilo izbor najlepšega drevesa znotraj Mestne občine Maribor. Za Miss dreves so danes razglasili veliko platano pri gradu Betnava.

“S to akcijo smo želeli ljudi na inovativen način opozoriti na okolje, v katerem živijo,” je ob razglasitvi zmagovalke povedala Petra Kovačec iz Združenja Epeka.

Pri izboru je lahko sodeloval vsak Mariborčan ali Mariborčanka, ki je do določenega roka posredoval fotografijo svojega najljubšega drevesa. Prejeli so 49 fotografij, med katerimi je najlepšo izbrala komisija, ki so jo sestavljale arboristka Tanja Grmovšek, predstavnica zavoda za gozdove Hedvika Jenčič in vodja projektov na Mestni občini Maribor Neva Pipan.

Zmagovalna platana je prejela vseh 25 možnih točk

“Ugotavljamo, da imamo izjemno bogato dendrološko dediščino, ki se je morda niti ne zavedamo,” je povedala slednja. Po njenih ocenah je bil odziv občanov na natečaj glede na kratke časovne roke zelo dober, zato ocenjuje takšne pobude za zelo koristne.

FOTO: Epeka Slovenia

Pri ocenjevanju so med drugim točkovali dimenzije, videz in zdravje drevesa. “Pomembno se nam je zdelo, kako drevo vpliva na opazovalca in prostor, v katerem se nahaja,” je povedala Pipanova.

Zmagovalna platana je prejela vseh 25 možnih točk. “To drevo je res izjemno. Po ocenah je staro okoli 250 let in verjetno se je pod njim in okoli njega dogajalo že marsikaj,” je dodala. Po njenih informacijah je to drevo tudi eno najdebelejših v Sloveniji, saj ima deblo z 785 centimetrov obsega in sega v višino 40 metrov.

V Mariboru veliko lepih dreves

Stoji v grajskem parku ob dvorcu Betnava, ki pa po finančnem zlomu Nadškofije Maribor propada. “To je bil nekoč prečudoviti park, danes pa je pozabljeno območje. Žal ni v lasti Mestne občine Maribor, da bi lahko kakor koli vplivali. Si pa vsi želimo, da bi se našel skrben lastnik, ki bo razumel in cenil to dediščino. S tem izborom želimo sporočiti bodočim upravljavcem, da je to drevo izjemnega pomena za Mariborčane,” je še povedala Pipanova.

Visoko sta na izboru kotirala še ginko, ki raste v parku pred Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) Maribor, in drevo na otoku sredi enega od Treh ribnikov. “Naj bo ta izbor sporočilo, da je v naši bližini res veliko lepih, dragocenih dreves in je prav, da ustrezno skrbimo zanje,” je še povedala Pipanova.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar