FOTO: Najboljša folklorna skupina iz Ljubljane, Mariborčani zasedli tretje mesto

Nastop AFS France Marolt. Foto JSKD

Na finalnem večeru na Državnem Maroltovem srečanju 2019 v Žalcu se je pomerilo sedem najboljših odraslih folklornih skupin letošnje sezone. Zmagala je skupina AFS France Marolt iz Ljubljane, drugo mesto si je priplesala FS ŽKUD Tine Rožanc, tretje mesto pa skupina AFS KUD Študent. Občinstvo pa je izbralo kot najboljšo skupino FS Leščeček iz Veržeja.

Na območnih srečanjih se je pomerilo kar 180 skupin, tretjina od njih je napredovala na regijska srečanja, kjer so jih ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in Urša Šivic, po njihovih ocenah pa je visok nivo kakovosti, ki vodi na zaključno državno srečanje, doseglo dvanajst skupin. Že v dopoldanskih urah so se tako v Žalcu v soboto odvili pofinalni nastopi, zvečer pa se je na odru Doma II. Slovenskega tabora uvrstilo dvanajst skupin, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije. Strokovno žirijo so sestavljali Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko.

Nastop FS ŽKUD Tine Rožanc. Foto JSKD

Najboljših sedem skupin je prikazalo zavidljiv nivo v koreografijah in kostumografiji ter v plesno-glasbeni izvedbi. Nekatere izmed njih so na odru pripovedovale izbrane zgodbe, bodisi literarne, zgodovinske, pravljične ali etnološke, z dogodki iz vsakdanjega življenja, druge pa so se poigravale le z dinamičnim nizom plesov. Pred razglasitvijo najboljših je povedal predsednik strokovne komisije Tomaž Simetinger, da so skupine navdušile z izvedbami, ki so bile v finalnem nastopu še boljše kot v dopoldanskih polfinalih, poudaril pa je tudi, da je opazen napredek v kakovosti od lanskega leta. »Vam povem, da je bila prav pri vrhu velika gneča,« je nagovoril občinstvo in dodal, da so bile za uspeh ključne podrobnosti: »Ali je bil korak mehak ali čvrst, eleganten ali oster, opazovali smo tehniko plesa in odrsko prezenco, kar vse ustvari celovito dogajanja na odru.«

Nastop AFS KUD Študent. Foto JSKD

Njaboljši so bili deležni huronskega aplavza, tretje mesto in bronasto plaketo so si prislužili Mariborčani, Akademska folklorna skupina (AFS) KUD Študent, ki je prikazala plese in pesmi Pohorja in Boča z začetka 20. stoletja, drugo mesto je dosegla Folklorna skupina (FS) ŽKUD Tine Rožanc, ki je v svoji koreografiji raziskovala mitske sredozimske maske Pehtre babe. Prvo mesto pa je pripadalo AFS France Marolt, ki je za uprizoritev pesmi in plesov Ziljske in Kanalske doline prejela zlato plaketo. Občinstvo pa je nagradilo predstavitev starega kmečkega praznika kolin v interpretaciji FS Leščeček iz Veržeja. Na prireditvi so bile podeljene tudi Maroltove listine JSKD za leto 2018, ki so jih za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejeli Saša Meglič, Vladimir Starešinič in Folklorno društvo Minerali.

Nastop FS Leščeček iz Veržeja. Foto JSKD

Na letošnje državno tekmovanje so se sicer uvrstile skupine iz vse Slovenija: AFS France Marolt, FS Podkev, FS ŽKUD Tine Rožanc, AFS KUD Študent, Mladinska FS Mengeš, FS Klas Horjul, FS Leščeček, FS Karla Štreklja Komen, FS KUD Oton Župančič Artiče, FS KD Podgorci, FS KD Marko in FD Gartrož.

Oddaj komentar