FOTO: Na Piramidi odstranili večje rastišče invazivne rastline

FOTO: projekt ALPTREES

Veliki pajesen sodi med invazivne tujerodne drevesne vrste, ki se hitro širijo in povzročajo škodo.

MO Maribor to vrsto dreves odstranjuje kot partner projekta ALPTREES, ki je delno financiran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Teren so počistili dijaki in profesorji Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor.

Veliki pajesen sodi med invazivne tujerodne drevesne vrste

Konec meseca maja je MO Maribor okviru projekta ALPTREES koordinirala odstranjevanje večjega rastišča velikih pajesenov na južnem pobočju Piramide, ki sodi v širše zavarovano območje Mestnega parka. Veliki pajesen sodi med invazivne tujerodne drevesne vrste, ki se hitro širijo in povzročajo škodo, zato je bilo s strokovnega vidika odločeno, da se dotična drevesa odstranijo.

Odstranitev invazivne drevesne vrste se je odvijala pod okriljem projekta ALPTREES – Transnacionalno sodelovanje za trajnostno upravljanje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v urbanih, primestnih in gozdnih ekosistemih na območju Alp. MO Maribor je partner projekta, ki ga delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Območje Alp.

FOTO: projekt ALPTREES

Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor opravila zahtevno nalogo Odstranjevanje velikega pajesena so izvedli dijaki in profesorji Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Območje bodo v prihodnjih dneh začasno zaščitili s črno folijo, ki bo velikemu pajesenu preprečevala nadaljnjo rast. Dijaki so na ta način pri praktičnem pouku spoznavali lastnosti lesa tujerodnih (invazivnih) drevesnih vrst in možnosti njihove uporabe. Na Srednji lesarski in gozdarski šoli v prihodnosti načrtujejo tudi pripravo razstave izdelkov iz lesa tujerodnih vrst.

Listi imajo neprijeten vonj

Veliki pajesen (Ailanthus altissima) prepoznamo po dolgih sestavljenih listih, ki spominjajo na palmine in imajo neprijeten vonj, če jih zmečkamo. Je zelo nezahtevna in strupena vrsta.

Oddaj komentar