FOTO: Medijem pokazali gradbišče mariborske Sortirnice

Gradbišče sortirnice, 20.2.2018.

Pol leta je minilo odkar so na mariborski Snagi današnje gradbišče Sortirnice predali izbranemu izvajalcu, podjetju Kostak. Danes so gradbišče pokazali medijem in poudarili, da se gradbena dela intenzivno nadaljujejo. Občani in občanke pa lahko pričakujejo dvig položnic.

V prvi fazi so gradbena dela potekala pod zemljo, očem nevidna, saj so morali vzpostaviti temelje za gradnjo t.i. sortirnice na ključ. Danes so betonski temelji že postavljeni. V začetku letošnjega leta so pričeli s sestavljanjem in nameščanjem tehnologije, strojev, opreme, s katero se bo izvajalo (avtomatsko) sortiranje komunalnih odpadkov. Po pričakovanjih bodo z gradnjo zaključili še letos, verjetno konec junija, ko naj bi Snaga Maribor pričela s poskusnim obratovanjem prve tovrstne sortirnice odpadkov v regiji. Podrobnosti sledijo…

DOPOLNJENO 20.1.2018 OB 13.55
Da dela na gradbišču bodoče sortirnice mešanih komunalnih odpadkov potekajo v skladu z načrti, je danes povedal direktor Snage Maribor Cveto Žalik. Pričakuje, da bodo objekt poskusno zagnali letos poleti. V prehodnem obdobju v Snagi napovedujejo dvig komunalnih položnic, četudi naj bi sortirnica Snagi in njenim uporabnikom zagotavljala nižje cene odvoza mešanih odpadkov. Za koliko se bodo dvignile cene, zaenkrat še ni točno jasno.

Cene bodo določene marca

Težavo, ki je naj ne bi mogli premostiti brez dviga cen, naj bi predstavljalo vmesno obdobje do zagona novega objekta. Kot so pojasnili v Snagi, so po novem podaljšanju sodelovanja z na razpisu izbranim podjetjem Salomon soočeni z bistveno višjo ceno prevzema odpadkov. Pogodba s Salomonom je sicer podpisana do začetka obratovanja sortirnice, a do takrat bo treba preživeti, je poudaril Žalik. “Vse do takrat pa se bomo morali soočiti z višjimi cenami. Številke bomo strnili v elaborat, ki ga bomo izdelali do konca marca in ga predali mestni občini,” je dejal Žalik in poudaril, da oblikovanje cene ni politična, pač pa čista ekonomska kategorija. Ob tem je še pojasnil, da so se cene v Mariboru nazadnje spremenile leta 2006. Trenutna ekonomska cena za izračun položnic zdaj še vedno znaša 98 evrov, a ker letno oddajo okoli 22.000 ton odpadkov, je minus na tem področju znaten, zato po Žalikovih besedah obstaja resna bojazen, da se bo družba v času svojih pomembnih investicij znašala v negativnih številkah.

Sortirnica bo končana še letos
Po besedah vodje projekta Vilibalda Šabedra dan začetka poskusnega delovanja sortirnice ostaja 21. junij (letos). Investicija vanjo skupno znaša 12,5 milijona evrov, Snaga pa se je za izvedbo (potem, ko so javnemu podjetju to odobrili mestni svetniki) zadolžila za okoli 10 milijonov evrov. Kot je povedal Silvester Dominc, ki je odgovoren za financiranje investicije, so se zadolžili pri dveh bankah: pri Novi KBM in Sparkasse, pri vsaki za pet milijonov evrov. Z odplačevanjem kredita bodo začeli leto dni po izčrpanju celotnega kredita, manjkajoči del pa so zagotovili iz lastnih sredstev.

Oddaj komentar