FOTO: Mariborske primestne skupnosti že dobivajo sodobno kanalizacijo

Mariborske primestne skupnosti že dobivajo sodobno kanalizacijo. V sklopu 8 milijonov vrednega projekta »Odvajanje in čiščenje voda v porečju Drave – Mestna občina Maribor«, za katerega je Mestna občina Maribor uspešno pridobila sredstva iz Kohezijskega sklada Evropske unije in prinaša izgradnjo 24 kilometrov kanalizacijskih sistemov na območju Kamniške grabe, Limbuša, Laznice, Peker, Hrastja ter Malečnika in Trčove trenutno potekajo dela v Pekrah in Limbušu, kjer so načrtovani posegi časovno najintenzivnejši.

V Pekrah, kjer bo zgrajenih 6.800 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala, je v lanskem leta stekla gradnja zadrževalno-razbremenilnega objekta, namenjenega ločevanju padavinskih od komunalnih voda. Izvedeni so varovanje gradbene jame z zagatnicami, armirana betonska plošča in stene zadrževalnika. Gradbena dela bodo predvidoma zaključena v marcu, sledila bo montaža opreme.

V Limbušu, kjer je načrtovana izgradnja 6.600 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala ter enega črpališča, poteka izgradnja kanalizacije. V naselju spodnji Limbuš so že izvedeni trije kanali s hišnimi priključki, v nadaljevanju sledi izvedba preostalih kanalov in črpališča.

Hkrati so v teku pripravljalni postopki za pričetek del v Pekrah, Kamniški grabi in Malečniku- Trčovi. Na teh lokacijah trenutno poteka količenje kanalizacije, obeleževanje obstoječih podzemnih instalacij ter izdelava elaboratov cestnih zapor.

V mesecu marcu bo izvedba del potekala na več lokacijah: ob gradbenih delih in montaži opreme na zadrževalniku v Pekrah bo stekla izgradnja kanalov in hišnih priključkov v spodnjem Limbušu, izgradnja kanala v Pekrah, kanala v Kamniški grabi ter treh kanalov v Malečniku- Trčovi.

Dela izvaja podjetje Nigrad s partnerji Pomgrad, d. d., Cestno podjetje Ptuj, d. d. in Komunala Slovenske gorice, d. o. o. Po izgradnji kanalizacijskega sistema bo stopnja priključenost prebivalstva na ustrezno javno infrastrukturo odvajanja odpadne vode 98-odstotna, vsi priključeni pa bodo imeli zagotovljeno ustrezno čiščenje komunalne odpadne vode na Centralni čistilni napravi Maribor.

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Drave – Mestna občina Maribor, se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi 6 »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe 6.1 »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter za zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredelijo države članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »Zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda«.

Oddaj komentar