FOTO in VIDEO: Otroci na ekološkem otoku v Kamnici odkrivali ločevanje odpadkov

Obisk ekološkega otoka v Kamnici

Danes je podjetje Snaga Maribor učencem osnovne šole in otrokom iz vrtca na ekološkem otoku pri Kmetijski zadrugi v Kamnici prikazalo, kako se pravilno ločuje odpadke. Otroci so videli tudi, da je veliko odpadkov nametanih poleg posod za odpadke. Z današnjim dogodkom so podprli kampanjo Moji odpadki, moja skrb, ki so jo na Mestni občini Maribor in podjetju Snaga Maribor razvili v okviru projekta Izboljšajmo Maribor.

Da bi moralo stanje prav ob tem ekološkem otoku v Kamnici, kjer so danes otroci iz vrtca in učenci osnovne šole ugotavljali, kako se ločuje odpadke, biti boljše, pravi predsednik Krajevne skupnosti Kamnica Sebastijan Jaušovec. Opaža namreč, da nekateri pripeljejo odpadke s tovornjaki in jih kar odvržejo ob posodah. Tako nam je povedal v izjavi:

Akcija Ločujem, se ne zmrdujem je del kampanje Moji odpadki, moja skrb ter je namenjena občanom in občankam, na njih pa predstavijo, kako se pravilno ločuje odpadke in da je treba skrbeti za okolje. Posebej so veseli, da se predstavitve udeležijo otroci, ki povedo nato tudi doma, kaj so se naučili. Irena Bartok, strokovna sodelavka pri Snagi, nam je zaupala, kako otroci sprejemajo tovrstne dogodke. Več v posnetku:

Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor v kabinetu župana MO Maribor, je povedala, kako se je razvila kampanja Moji odpadki, moja skrb – ozaveščanja o odlaganju in ločevanju odpadkov na ekoloških otokih, na katerih žal prevečkrat vidimo nametane odpadke drug ped drugega: “V okviru projekta Izboljšajmo Maribor rešujemo pobude občanov. In v poletnih mesecih je bilo izjemno veliko pobud ravno na temo zanemarjenosti ekoloških otokov. Pomeni, da so odpadki ob posodah za smeti, ne pa tako, kot bi bilo potrebno, ločeno v zbiralnih posodah. Zato smo se dogovorili s podjetjem Snaga, da pripravimo kampanjo ozaveščanja.” Ta poteka že od septembra, nadaljevala pa se bo vse do aprila. V njej sodelujejo vse mestne četrti in krajevne skupnosti Maribora, ki bodo tekmovale v tem, kako imeti ekološke otoke čim bolj urejene, odpadke pa pravilno ločene. Več o sami kampanji in posameznih aktivnostih v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih pa Pipanova pravi v izjavi:

Stanje na najbolj kritičnih ekoloških otokih v posamezni četrti in skupnosti bodo ves čas kampanje budno spremljali. To pomeni, da bodo tehtali nepravilno odložene odpadke, ki se pojavljajo ob posodah, ter na koncu tudi pohvalili tiste, ki se trudijo prispevati k lepšemu in čistejšemu okolju.

Oddaj komentar