FOTO in VIDEO: Del Triglavskega ledenika bodo odpeljali vse do Pekinga

Pred začetkom poti vzorca Triglavskega ledenika v Peking so projekt predstavili na Ljudskem vrtu

V Ljudskem vrtu na igrišču Nogometnega kluba Maribor so danes predstavili misijo Triglavski ledenik v Peking. Ideja, da se dele triglavskega ledenika odpelje v Peking, ob tem pa opozori na nujnost sprememb za ohranjanje okolja in ohranitev ledenikov, je nastala v Pivovarni Laško, ki je dolgoletni partner NK Maribor.

Ciril Komotar tako danes zaključuje predstavitev projekta po Sloveniji in se jutri, 18. 12. 2021, odpravlja na pot vse do Pekinga s hibridnim voziloma, v katerem bo vozil vzorčne dele Triglavskega ledenika. Njegova pot bo trajala vse do februarja 2022, po poti pa se bo redno oglašal in javljal, kje je.

Hibridno vozilo, s katerim bo Ciril Komotar odpeljal vzorec Triglavskega ledenika v Peking

Danes je v Ljudskem vrtu poudaril, da je njegova pot odgovorna, saj bo vozil del slovenske identitete, del Triglavskega ledenika. In prav ta ledenik se v zadnjih 30 letih zmanjšal za 30-krat.

Hladilna torba, v kateri je shranjen del Triglavskega ledenika

Na poti se bo srečal s posamezniki in tudi športniki. Kar pa ni naključje, saj bodo ravno preko športnikov promovirali skrb za okolje, skrb za ledenike. Vzorec Triglavskega ledenika so poimenovali Toli. In Komotar je povedal, kakšno je Tolijevo sporočilo:

Povedal je še, zakaj bo peljal Tolija z avtom na Kitajsko, ne pa npr. z letalom. Gre namreč za celo zgodbo, za pustolovščino, za katero upajo, da bo imela velik odziv tudi med mladimi.

Akcijo je z velikim veseljem podprl tudi Slovenski olimpijski komite, je povedal Tomaž Barada.

Pivovarna Laško pa je tako NK Maribor kot tudi druge deležnike povabila k projektu, v katerem bodo s trajnostnimi koraki naredili več za okolje. Ne nazadnje v okviru tega projekta ne bodo zgolj odpeljali vzorce ledenika do Pekinga, ampak bodo po Sloveniji uredili urbane parke in zasadili več dreves. Miha Raušl, strokovni sodelavec pri projektu Misija Triglavski ledenik v Peking, je tako povedal, da bodo izračunali, kolikšen okoljski odtis bo naredila vožnja v Peking in kolikšen okoljski odtis so naredili ob pridobivanju vzorca ledenika. Torej koliko ogljikovega dioksida se bo spustilo. Nato pa bodo s pomočjo IJS preračunali v količino dreves. Povedal je še, kje vse želijo nato posaditi drevesa.

Povedal je še, da se marca 2022 vzorec Triglavskega ledenika, ki bo ob koncu olimpijskih iger se že stopil, v steklenici vrača v Slovenijo. Nato bo prvi del pogozdovanja potekal do maja ali junija 2022. Temu pa sledi večja serija akcij s skupnim naslovom Beli vrhovi

Trener NK Maribor je sprejel simbolični ledenik

Oddaj komentar