FOTO: Bolnikom lepši pogled skozi okna

FOTO: Nina Mlakar

Bolniki na oddelku za nevrokirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so pridobili lepši pogled skozi okno. Medtem ko so bili doslej primorani zreti v prazne betonske stene, bodo ob pomoči umetnikov iz likovne šole ArtDidakta lahko skozi okna poslej gledali barvite slikarije. 

Pobudnica te, za bolnike in zaposlene zagotovo velike spremembe, je fizioterapevtka Liljana Jarh, ki je prepričana, da lahko že majhne spremembe v okolju pomembno vplivajo na počutje ljudi. “Moja misel je tekla v to smer, da bi naredili nekaj kar je ne samo drugače, ampak kar je tudi obstojno in ne terja veliko enega dodatnega dela,” je dejala Jarhova.

S tem projektom, so sive, prebledele betonske stene polepšali s pravimi umetninami. Projekt je omogočil Marko Novak iz Hrastja, ki je finančno in izvedbeno podprl projekt. “Vprašal sem se komu bi to koristilo, kolikim bi to koristilo in koliko to stane. In ko sem videl, da je razlika ena proti sto, mi ni bilo težko dati ene enote, zato da je sto enot koristi,” je dejal Novak.  Ob otvoritvi pa je Novak dejal, da so občutki resda lepi, ko nekomu omogočiš sobivanje z umetnostjo. “Super občutek, ko razmišljam, da je nekaj 100 pacientov na leto tukaj in da gledajo to sivo steno 10 ur na dan, mi rezultat vliva nek optimizem. Če pa pomislim na zaposlene, ki so nekaj let tukaj, da ne rečem desetletij, potem pa je to zagotovo klicalo po neki intervenciji,” je opisal Novak in pozval, da bi takšnih akcij bilo še več.

Umetniška dela so nastala izpod rok varovancev Likovne šole ArtDidakta, vodja Jasmina Granduč bi z veseljem olepšala še kakšen oddelek bolnišnice. “Presrečna sem, ganjena nad tem, da smo naredili to. Načrtujemo, da bomo polepšali še kakšen oddelek, morda bomo šli tudi izven UKC-ja s kakšno takšno akcijo, upamo pa tudi na kakšnega sponzorja,” je dejala Grandučeva.

S podobnimi akcijami namerava Jarhova nadaljevati tudi v prihodnje, želi pa si, da bi v tem letu lahko realizirali prijaznejšo ureditev lokacije ob zgradbi onkološkega oddelka, kjer Jarhova tudi dela.

 

Oddaj komentar