FOTO: 33. splavarski krst v Mariboru

Sobotni popoldan je na mariborski Lent privabil veliko obiskovalcev, ki očitno niso hoteli zamudili pravega, tradicionalnega splavarskega krsta, ki so ga letos že 33. zapored pripravili mariborski flosarji. Krstili so Draga Pečariča, njegov boter pa je postal mariborski podžupan Saša Pelko.

Drago je moral prestati teoretični in praktični del testa. Ker je oba dobro opravil, so ga krstili za flosarja, a to še ni bilo dovolj. Kot vsak pravi (neustrašni) splavar, se je moral okopati v Dravi. “Je mrzla in je mokra!“, je dejal ves premočen. Sicer pa je splavarski krst na Lentu ena najstarejših mestnih tradicij. Letos je potekal že 33. leto zapored. “Ker je med nami mnogo mladih fantov, verjamemo, da se bo izročilo obdržalo še mnoga leta“, je povedal Zlatko Jesenik, predsednik Turističnega društva Maribor.

Drugi vrhunec Festivala Stare trte
Če lahko trgatev Stare trte štejemo za prvi vrhunec in uradni začetek Festivala Stare trte, potem je bil splavarski krst, ki so ga skozi celotno popoldne “napovedovali” promenadni koncerti veteranskih godb na pihala, drugi vrhunec. Tretji in največji bo gotovo martinovanje na prostem, ki se prične 11. 11. ob 11h na Trgu Leona Štuklja. Vse do takrat pa bodo Lent in središče mesta polnili še številni drugi vinsko-kulinarični programi. Ko je čas Festivala Stare trte, je Maribor poln ponudnikov domačih dobrot, ki dišijo po Štajerski…

Oddaj komentar