Fortejeva ob sproščanju omejitev o tem, da je treba nujno in dosledno izvajati ukrepe

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na novinarski konferenci opozorila, da sproščanje protikoronskih omejitev ne pomeni, da ni treba upoštevati samozaščitnih ukrepov. Vse ukrepe je treba nujno in dosledno izvajati, saj nam lahko le tako uspe, da se bo število okuženih in hospitaliziranih bolnikov še naprej zmanjševalo.

Na podlagi izboljšanja epidemiološke situacije, s čimer je država prešla v t. i. oranžno epidemično fazo, so se danes odprle osnovne šole za vse učence in srednje šole za dijake zaključnih letnikov, znova je neomejeno prehajanje občinskih in regijskih meja, od danes je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, odprle so se lahko vse trgovine v državi.

A Fortejeva svari, da je do konca epidemije še vsaj nekaj tednov ali celo mesecev, zato sprostitev ukrepov ne pomeni, da ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom ni treba upoštevati. Tako državna sekretarka poziva ljudi, ki kažejo znake nahoda, slabega počutja, bolečin v mišicah, imajo povišano temperaturo, kašelj, naj ostanejo doma in pokličejo svojega zdravnika.

Izogibanje zadrževanju v zaprtih prostorih

Poziva tudi k izogibanju zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Ker je prezračevanje eden ključnih ukrepov pri omejevanju širjenja novega koronavirusa, naj se ti prostori večkrat na dan dobro prezračijo.

Prav tako svetuje izogibanje telesnim stikom s tistimi, ki kažejo bolezni, nasploh je svetovana varna razdalja 1,5 ali še bolje dveh metrov. Poleg tega naj si ljudje redno in temeljito umivajo roke z milom in vodo, če tega nimamo pri roki, pa naj si roke razkužujejo. Z neumitimi oz. nerazkuženimi rokami naj se ne dotikajo obraza, zlasti oči ali ust. Upoštevajo naj tudi pravilno higieno kašlja, pri čemer uporabljene robčke zavržemo, roke pa si potem razkužimo. Pri rokovanju z zaščitno masko je izpostavila, naj se z rokami dotikamo le gumic na maski.

Temeljito razkuževanje

V trgovinah naj si ljudje vedno temeljito razkužijo roke, na blagajnah naj držijo medsebojno razdaljo dveh metrov. Poleg tega je pomembno, da smo redno telesno aktivni na svežem zraku, svetuje se uživanje zdrave hrane z zadostno količino vitaminov.

Fortejeva je poudarila, da bo zaradi odpiranja dejavnosti in s tem povezanih testiranj zaposlenih v naslednjih dneh hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom izjemen logistični zalogaj za celotni zdravstveni sistem. Prejšnji teden so sprejeli nekaj sprememb, za katere skupine prebivalstva ne bo potrebno hitro testiranje.

Testiranje ne bo potrebno za tiste, ki so bili že dvakrat cepljeni, ali so že preboleli covid-19. Zaščita cepiva Pfizerja in BioNTecha je vzpostavljena po sedmih dneh od drugega odmerka, pri Moderninem cepivu po 14 dneh od drugega odmerka in pri cepivu AstraZenece po 21 dneh po drugem odmerku.

Rezultate testiranja si lahko imetniki digitalnega potrdila natisnejo tudi iz portala zVem

Vsi, ki so preboleli koronavirusno bolezen, pa ne potrebujejo testiranja, če imajo potrdilo o pozitivnem testu, ki je starejši od 21 dni, a ne od šestih mesecev.

Kot je še dejala, na ministrstvu iščejo rešitev, kako omogočiti, da bo izdaja potrdila o preboleli bolezni brezplačno, da bo čim manj obremenjevala zdravstveni sistem, sočasno pa podala verodostojne podatke. Rezultate testiranja od srede decembra si lahko imetniki digitalnega potrdila natisnejo tudi iz portala zVem, kjer najdete povzetek testiranj in mikrobiološke izvide testiranj.

Fortejeva poziva ljudi, naj se v čim večjem številu poslužujejo digitalnega potrdila, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali že tako preobremenjenih družinskih zdravnikov.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar