Festival Lent letos avgusta in pod drugačnimi pogoji

Promenada Festivala Lent. Slikaje simbolična

Festival Lent 2020 poletja v mestu izjemoma ne bo odprl, temveč zaključil. Odvijal se bo namreč od 21. do 29. avgusta. Tokrat skromnejši kot prejšnja leta. Prednost pri snovanju programov je Narodni dom dal domačim ustvarjalcem in tako v skladu s poslanstvom Narodnega doma Maribor skušal na najboljši način pomagati kulturno-umetniškemu sektorju, saj sodi med tiste, ki jih je kriza najhuje prizadela.

Kljub temu ne bo manjkalo velikih imen, tudi zvezdniških
Organizarji so kljub vsemu poskrbeli za velika imena, npr.  Siddharta, Lačni Franz, Pero Lovšin, Vlado Kreslin, Elvis Jackson in Dan D, Papir in Simpatico,  Terra Pop in drugi. Mariborske glasbene barve bosta med drugim branila Vasko Atanasovski in Bilbi, če bo zdravstvena slika ostala ugodna, pa se obeta tudi nekaj glasbenih gostov iz tujine, med njimi srbski alternativci S.A.R.S., pa cela vrsta jazzovskih prvokategornikov, kot so skandinavski zvezdniki Rymden, nizozemski saksofonist Yuri Honing s svojo zasedbo Wired Paradise, pa udarni trio Aly Keïta (balafon, glas), Jan Galega Brönnimann (bas klarinet, tolkala) in Lucas Niggli (bobni, tolkala) ter Damir Imamović, ki je svet obnorel z izvirno, jazzovsko obarvano interpretacijo sevdaha.  Za smeh bodo znova poskrbeli stand-up komiki, med katerimi omenimo Lucijo Čirovič, in Tadeja Toša in trojček uspešnic Amaterji, Tako ti je mala in Erotika po Emeršiču.

Otroški program in folkart ne bosta manjkala
Najmlajši bodo uživali ob otroškem programu v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo na sporedu tako dramske in lutkovne predstave (Pavliha, Živ Žav, Doktor sreča, Pika v čarovniški šoli) kot glasbeni dogodki z Damjano Golavšek, Romano Kranjčan ali Melito Osojnik. Ustvarjalno pa bodo najmlajši čas preživljali v Art Kampu, kjer ponudbo pripravljajo pester nabor delavnic, plesnih predstav in koncertov. Mednarodni folklorni festival Folkart je eden tistih segmentov Festivala Lent, ki ga je korona najbolj oklestila. Obetali so se nam vroči ritmi Brazilije, očarljiva, starodavna Južna Koreja, Šrilanka in Nova Zelandija. Vse te vrhunske skupine so pred pandemijo že potrdile prihod na naš Folkart. Letos pa bodo gostovanja skupin iz daljnih dežel nadomestili folkloristi iz domovine (AFS Študent, FS Tine Rožanc), iz Hrvaške, Češke, Bolgarije, Madžarske in Španije. Tudi na ljubitelje športa nismo pozabili. Najspektakularnejši športni dogodek bodo zagotovo skoki s Starega mostu, novost, ki bo zagotovo pritegnila številne gledalce pa regata osmercev.

Več pestrega dogajanja na različnih prizoriščih, tudi ArtKamp bo
Na promenadi ob Dravi bodo svoje mesto ponovno našli najboljši slovenski chefi. Festival Sladolent se je med njimi že uveljavil kot ena najboljših kulinaričnih prireditev pri nas. Kljub izvedbi festivala v avgustu pa poletje v mestu ne bo pusto. Poskrbeli bodo namreč za pestro predfestivalsko dogajanje, v okviru katerega bo v parku vsak vikend potekal Art kamp, na ulicah in mestnih trgih pa načrtujejo izvedbo koncertov v sklopu priljubljenega cikla Pozor! Muzika na cesti. Čez poletje se bodo prav tako odvijale prireditve sklopa Živa dvorišča, ki letos slavi 10. obletnico ter številne akcije in programi zavoda GT22, katerih namen je prav tako podpreti lokalne ustvarjalce in producente.

Natančen spored festivala Lent 2020 bo objavljen na spletni strani festivala Lent, seveda pa ni odveč opozorilo, da si organizatorji pridržujejo pravico do sprememb programa. Ker je skrb za zdravje obiskovalcev in izvajalcev na prvem mestu, pravijo, da vseskozi pozorno spremljajo poročila in priporočila stroke. V skladu z opozorili in ukrepi bodo program prilagajali oz. v primeru ponovnih prepovedi zbiranja prireditve tudi odpovedali.

Oddaj komentar