VIDEO: Farmadent pod lastništvo šestih občin

Farmadent. FOTO: Galerija keramike

Danes so Mariborske lekarne s šestimi občinami ustanoviteljicami podpisali Pogodbo o prenosu poslovnega deleža v družbi Farmadent d.o.o.. S tem je prišlo do realizacije 6. točke 17. člena Odloka o ustanovitvi Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske Lekarne Maribor. Nov lastnik so tako postale Mestna občina Maribor, Občina Duplek, Občina Miklavž na Dravskem polju, Občina Rače – Fram in Občina Starše.

Družba Farmadent d.o.o. je sedaj prešla pod neposredno lastništvo naštetih občin v enakih lastniških deležih kot je lastništvo pri Lekarnah Maribor. Večinski lastnik je torej mariborska občina. Podjetje bo tako imelo nadzorni svet, ki bo sestavljen iz šestih članov, pri čemer bosta dva predstavnika MO Maribor, dva predstavnika preostalih občin in dva iz vrst delavcev.

Sam prenos podjetja Farmadent na ustanovitelje je finančno nevtralen za Mariborske Lekarne, saj so se prenesla sredstva, ki jih so jih imeli do sedaj v upravljanju. Prenos družbe je bil glede na sprejeto zakonodajo v Zakona o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalne povezave tudi nujen.

Želimo si, da bo podjetje Farmadent d.d. tudi v tej organizacijski obliki, ki pa dejansko ne spreminja ničesar razen tega, da ima sedaj podjetje lasten nadzorni svet, uspešno poslovali in dosegalo zastavljene cilje,” pravijo na mariborski občini.

Zavzemamo se za vstop strateškega partnerja. Nekateri manjši lastniki menijo, da to ni potrebno, tako da na tej ravni bomo se o tem še naprej pogovarjali. V vsakem primeru, pa je treba stabilizirati vodenje Farmadenta in potem tudi na osnovi nekaterih analiz ugotoviti, ali ustanovitelji v tem trenutku smo zmožni aktivnega lastništva v tem podjetju,” je dodal Fitšravec.

Oddaj komentar