Epidemiji in krizi se z ukrepi prilagaja tudi podjetniški sklad

Slovenski podjetniški sklad je danes v Mariboru podjetnikom nameraval predstaviti finančne spodbude, ki jih je ob podpori gospodarskega ministrstva zaradi izbruha epidemije omogočil mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Zaostrene razmere so dogodek skrčile na predstavitev medijem, ki jim je spregovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Minister je dejal, da je podjetniški sklad tudi v času rasti gospodarstva igral pomembno vlogo, saj je letno skozi različne ukrepe podjetjem razdelil med 100 in 120 milijonov evrov, zato je še toliko bolj pomembno, da so v času epidemije uspeli zagotoviti še dodatna sredstva. Letos bo tako na voljo okoli 180 milijonov evrov, od tega 52 milijonov predvsem za okrevanje po epidemiji.

Potrebna pomoč države

“Povečanje števila podjetij, s katerimi sodeluje sklad, je velikansko. Iz normalnih nekaj več kot 2000 v običajnem obdobju, smo letos prišli že na več kot 6800 podjetij različnih velikosti. To po eni strani kaže, da se podjetniška aktivnost povečuje, žal pa na večji interes vplivajo tudi krizni časi. Zato je absolutni potrebno, da država pomaga podjetjem pri obnovi po šoku, ki smo ga doživeli letos,” je dejal Počivalšek.

Na pozive malih podjetnikov in obrtnikov, ki so se v drugem valu spet znašli v razmerah, ko morajo zapreti svoje obrate, da bo potrebne še veliko več pomoči, gospodarski minister odgovarja, da moramo biti vsi skupaj najprej odgovorni do svojega zdravja, saj bomo le tako najbolj pomagali slovenskemu gospodarstvu.

Vlada se je po njegovih besedah vseskozi hitro odzivala ter sprejemala ukrepe, s katerimi so najprej ohranjali delovna mesta, zagotavljali likvidnost podjetij in se osredotočali na težave specifičnih panog. S petim protikoronskim paketom so po njegovem mislili predvsem na obnovo gospodarstva, zato si želi, da ob novem valu epidemije ne bi bilo potrebno vnovično popolno zapiranje.

Apeliram na spoštovanje ukrepov

“Zato znova apeliram na spoštovanje vseh ukrepov, da čim prej izboljšamo zdravstvene razmere. Kljub temu pa se zavedamo, da bo glede na dogajanje potrebno razmisliti, kako znova na pomoč priskočiti posameznim panogam. Vseeno pa se moramo zavedati, da je naše razpoložljivo ekonomsko stanje takšno, da moramo ravnati varčno in previdno ter da vsakega problema ne bomo mogli reševati,” je še dejal minister in znova obljubil, da bodo naredili vse, da bo lahko gospodarstvo delalo naprej.

Tudi z regionalnim pristopom izvajanja ukrepov proti širjenju okužb so po njegovem pokazali, da želijo ukrepati, vendar tam, kjer to ni tako nujno, vseeno omogočiti celotni družbi in gospodarstvu, da z odgovornim odnosom vzdržuje razmere na obstoječi ravni in ga skuša izboljšati, ne da bi delali nepotrebno škodo z ukrepi. Zaveda se, da je znotraj odlokov tudi nekaj nesmislov, vendar vsega ne morejo reševati na en mah in gotovo jih bodo tudi popravljali.

Na vprašanje, kaj bi lahko zajemal morebitni šesti protikoronski paket, je odvrnil, da je bil tokrat sprejeti paket narejen še v razmerah, ki niso bile tako slabe kot zdaj, zato bo potrebno pomagati še nekaterim pomembnim dejavnostim, med katerimi so gostinstvo, frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri, zaprti športni objekti.

Podjetja se k sreči niso ustavila

Po besedah direktorice Slovenskega podjetniškega sklada Maje Vidovič Tomanič se podjetja na srečo niso ustavila in se bolj ali manj uspešno prilagajajo novim razmeram. So pa potrebna bistveno več pomoči, kar se kaže v trikrat večjem povpraševanju po njihovih sredstvih. Tudi zato je sklad vse svoje finančne produkte že ob začetku epidemije prilagodil novim razmeram, več kot 4500 podjetij pa že koristi njihovo pomoč.

“Naš paradni konj so bile garancije za zavarovanje kreditov, kjer smo v sodelovanju z bankami pomagali več kot 700 podjetjem, razpis pa smo morali zapreti že septembra. Posebej smo oblikovali covid kredite do 50.000 evrov za turizem in gostinstvo v skupni višini 25 milijonov evrov, ki jih že koristi 333 podjetij,” je povedala Vidovič Tomaničeva in oba ukrepa napovedala tudi za naslednje leto.

Najboljša podpora so letos mali in mikro krediti, ki ne zahtevajo veliko pogojev za podjetja, ta pa zelo hitro pridejo do hitrega in likvidnega denarja do 25.000 evrov. Že do konca marca je tako posojilo v skupni višini deset milijonov evrov prejelo 400 podjetij, razpis pa so zlasti po zaslugi evropske pomoči uspeli prejšnji teden ponoviti. V letošnjem letu bo tako na voljo še 10,8 milijona, dobrih 40 milijonov pa bo ostalo v letu 2021.

V poletnih mesecih so bile na voljo tudi subvencije za nakup opreme, niso ustavili niti subvencij mladim zagonskim podjetjem, ki so jim ponujali tudi konvertibilna posojila. Posebne spodbude so namenili še za digitalno transformacijo podjetij ter za projekte v lesarski panogi, maja pa so že pošli tudi vavčerji za spodbude malih vrednosti.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar