Enotna vloga za energetski vavčer v Mariboru pripravljena do konca meseca

FOTO: Pixabay.com

Energetski vavčerji, s katerimi želi Mestna občina Maribor pomagati najranljivejšim občanom pri soočanju s podražitvami ogrevanja, še niso zaživeli v praksi. “Realizacija energetskih vavčerjev se bo nanašala na stroške za energijo v letu 2022. Tako bo do konca januarja pripravljen koncept in enotna vloga,” so za STA povedali na občini.

Predlog vavčerjev v višini 15 evrov na posameznika za plačilo kurjave so mestni svetniki potrdili 16. decembra. V skladu s sprejetimi sklepi jih bodo delili preko občinske humanitarne komisije v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami in centrom za socialno delo.

Zaenkrat so v občinskem proračunu zagotovili 200.000 evrov

Podrobnosti izvedbe je še treba doreči. “Humanitarna komisija še ni pripravila dokončnega predloga za izvajanje obeh sklepov mestnega sveta glede pomoči občanom za ublažitev posledic svetovnega dviga cen energentov in surovin,” pravijo na občini. Zaenkrat so v občinskem proračunu v ta namen zagotovili 200.000 evrov.

V območnem združenju Rdečega križa Slovenije pozdravljajo odločitev za pomoč socialno najšibkejšim prebivalcem mestne občine pri lajšanju nenehne dražitve življenjskih stroškov. “Na žalost se z nami pred uveljavitvijo vavčerskega sistema pomoči ni nihče posvetoval o sistemu pomoči, ki bi dosegel najranljivejše in bi ponudil takšno obliko pomoči, da bi ustrezno nagovarjala različne stiske in nižala dolgove prebivalstva, ki so nastali ob tem. V humanitarni komisiji sicer imamo svojega predstavnika, vendar pričakujemo, da se bomo o uveljavitvi sheme dogovarjali in usklajevali neposredno z odločevalci v Mestni občini Maribor,” je za STA povedal sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek.

“Ob pohvali, da so sredstva v proračunu zagotovljena, je potrebno pred pričetkom izvajanja sheme doseči tudi ustrezen dogovor, da bomo lahko pomagali tistim, ki pomoč dejansko potrebujejo, in sicer v zneskih, ki bodo njihove stiske olajšali ter ne bodo vodili v še večje stiske,” je dodal.

Zaenkrat občani še ne povprašujejo po vavčerjih

Sam znesek, ki je navzgor omejen, po ocenah Dolinška ni ustrezna rešitev za lajšanje stisk, saj so situacije pri upravičencih do pomoči različne. “Ljudje se namreč na nas že vseskozi obračajo s prošnjami za denarno pomoč, ki mnogokrat presegajo predvideni znesek,” je navedel.

Kriteriji za upravičenost morajo biti po ocenah Dolinška preprosti in jasni, da bo možno izvajanje sheme brez dodatnega administrativnega dela. Prav tako je potrebno poenostaviti način dokazovanja upravičenosti do pomoči in pri tem upoštevati tudi sistem in prakso v Rdečem križu in Karitas, ki naj bi prevzeli izvajanje, je dodal.

Zaenkrat občani še ne povprašujejo po vavčerjih. Dolinšek pojasnjuje, da upravičenci ponavadi prosijo za pomoč šele po nastanku obveznosti. Tako pričakuje več vprašanj na to temo v prihajajočih mesecih, ko bodo v gospodinjstva prišli računi in opomini za plačilo ogrevanja.

Odobrili 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic

Še pred uvedbo energetskih vavčerjev je občina odobrila 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor. Ta ukrep je po ocenah Dolinška pomagal socialno šibkim, “vendar je hkrati pomagal tudi tistim, ki pomoči ne potrebujejo in zanjo niso zaprosili”.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar