EKSKLUZIVNO: Mariborski folklorniki »odvrgli« oblačila

Člani Akademske folklorne skupine KUD Študent Maribor bodo že 6. leto zapored ob koncu leta izdali svoj koledar. Vsako leto se odločijo za drugačno rdečo nit in tokrat so bili najbolj drzni doslej.

Med člani so izbrali tiste, ki se pred objektivom ne bojijo pokazati kaj več svoje kože, v kombinaciji z določenimi deli kostumov ali pozirati samo z dodatki. »Ideja je bila prisotna vso sezono, scenarij je bil dokončan pred kratkim in bil izdelan s strani članov samih. Sposodili smo si ustrezno fotografsko opremo, povabili v sodelovanje bivšo članico, ki se ukvarja s fotografijo in se preselili v pravi studio,« je pojasnil predsednik KUD Študent Maribor Sašo Kodrič.

Zakaj drzna tema povezana s folkloro?

Folklornikom je glede na število nastopov čez leto in nenehno preoblačenje v kostume v skupnih garderobah, golota do neke mere samoumevna. »Izhajali smo iz tega, da veljamo Kudovci vedno za malo drugačne, malo “posebne” in kot štajerska skupina smo pogosto radi provokativni. Tokrat bomo to potrdili še s koledarjem, saj tema ponovno “štrli” iz ustaljene klasike,« dodaja Kodrič.

Letos so prepričani, da je drznost tista, ki jih bo opisala v pozitivnem smislu. So namreč prva skupina na področju folklorne dejavnosti, ki se je lotila česa takega na takšen način. Kot pravijo, tema ne pooseblja dejavnosti, ki jo opravljajo, niti je nočejo promovirati skozi goloto.
Problematika financiranja kulturnih društev na splošno je zelo znana in sredstva za svoje delovanje in uresničevanje projektov si zagotavljamo na različne načine. Verjamemo, da lahko tudi na tak način pridemo do nekaj dodatnih sredstev in še dodatno naredimo kaj na promociji, sicer v svoji dejavnosti izjemno uspešne skupine,« je zaključil Kodrič.

Samo za vas prilagamo nekaj fotografij, ki krasijo letošnji koledar »Kudovcev«. Več o izidu in možnosti naročila koledarja pa bo znano v kratkem.

Oddaj komentar