DZ danes v potrjevanje šestega protikoronskega zakona, v predlogu tudi občutno zvišanje kazni za nespoštovanje ukrepov

Janez Janša

DZ bo na današnji izredni seji potrjeval nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih pet, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, med najpomembnejšimi pa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

“Država želi podjetjem pomagati, da ne bodo propadla in bodo lahko po koncu krize začela čim hitreje poslovati,” o delnem kritju fiksnih stroškov podjetij pravi finančni minister Andrej Šircelj. Predvideno je, da bodo do pomoči upravičene pravne in fizične osebe, ki so jim prihodki zaradi posledic epidemije covida-19 upadli za 30 odstotkov.

Predlog  šestega protikoronskega zakona bo poslancem predstavil Janez Janša

Vlada je v predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bo poslancem danes predstavil premier Janez Janša, poleg tega predvidela podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, dlje časa bo mogoče koristiti tudi moratorij na odplačevanje posojil, jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij pa se bo nekoliko preoblikovala.

Tudi tokratni protikoronski zakon sega na številna področja. V njem so med drugim zapisani bivanje starša z otrokom v bolnišnici, oprostitev DDV za zaščitno in medicinsko opremo, možnost sklica virtualnih skupščin, poenostavitev prijave dela na domu ter dodatki za delo v sivih in rdečih conah.

Občutno zvišanje kazni za nespoštovanje ukrepov

Kljub nasprotovanju opozicije predlog zakona prinaša tudi občutno zvišanje kazni za tiste, ki v času epidemije ne bi spoštovali omejitev zbiranja na javnih krajih. Kazen bo lahko segla do 10.000 evrov, a kot je bilo v torek na seji odbora za finance razumeti Janjo Sluga iz SMC, bo DZ danes to določbo nekoliko omilil.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar