Dvorcu Viltuš se končno obeta obnova: znane prve ideje vsebine

Dvorec Viltuž več let žalostno propada. Vlasta Krmelj, županja Občine Selnica ob Dravi, nam je dejala, da so na občini zelo veseli, da je ministrstvo za kulturo spoznalo, da je dvorec biser, in kulturna dediščina, ki je državnega pomena: “Dolgo je propadal. Tako je lep, tako poseben in je nujno potreben obnove.”

V obnovo objektov v kulturni dediščini so potrebna velika vlaganja

“Konec leta smo vstopili v kontakt z ministrstvom za kulturo, ki je pričelo peljati vse postopke in upamo, da se bo grad obnavljal,” nam je dejala in poudarila, da je sicer sam objekt statično v slabem stanju. Zato bodo, ne glede na razpise, pričeli delati na statiki. V preteklih dneh so tako dvorec obiskali številni strokovnjaki. “Vesela sem, da vidim, da se nekaj dogaja. Upam, da gre tokrat zares in da bo država dvorec kmalu začela obnavljati. Še bolj smo veseli, da je država zavzela stališče, da je prav, da je dvorec v upravljanju naše občine,” še nam pove.

Zaveda se, da so za obnovo objektov, ki sodijo v kulturno dediščino, potrebna velika vlaganja in da je potrebno, da mu je dana vsebina: “Če dvorec potem ne zaživi, gre za mrtev biser, ki ga lahko ljudje samo gledamo, pa si z njim ne moremo kaj dosti začeti.”

Cilj je jasen: želijo si, da grad znova oživi

Dogovori o tem, kakšna bi bila vsebina, so že v teku, a vse ostaja zgolj pri idejah. Cilj je jasen: želijo si, da grad znova oživi. “Strokovnjaki pravijo, da gre za državno dediščino, ki je zgodovinskega pomena in je ena najpomembnejših v tej regiji. Tudi naši sosedje se ne bi sramovali tako lepega dvorca, zato mu bomo dali regionalno in državno vsebino,” pove. Povezovanje in iskanje partnerjev, ki bi na projektu lahko delali, je že v teku. “Konkretne ideje se še rojevajo, osnovna vizija pa je, da bi se tukaj dogajalo nekaj, kar bi promoviralo vključenost v lokalno okolje, gozd, športne aktivnosti.” Zaveda se, da je dejstvo, da mora dvorec imeti ponudbo tudi v obliki restavracije ali kavarne. Poleg tega želi, da se uredi nekaj sob, ki se bodo lahko ponudile za oddajo.

Izrednega pomena je tudi kapelica z uro. Strokovnjaki za ure so že pregledali mehanizme in povedali, da je zelo poseben. “Vsak del gradu ima posebnost in te posebnosti bomo želeli ohraniti za naše potomce in zanamce. Ohranili bomo tudi park, ki je izredno poseben,” optimistično zaključi županja Selnice ob Dravi.

Oddaj komentar